Про дострокові президентські вибори, одіозних депутатів ВРУ та велику економічну кризу, яка чекає на українців вже у вересні, – лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок у програмі «Юркевич. Акценти».

Брудні вибори на Прикарпатті

 Розпочнемо із новин, які стосуються 87-го виборчого округу на Івано-Франківщині. Там ще з березня триває обрання депутата Верховної Ради. Запитуємо про це, тому що ваш однопартієць Руслан Кошулинський був одним із кандидатів. Окрім того, Верховний Суд України вдруге скасував протокол ЦВК про результати виборів на цьому окрузі, за яким перемагав провладний кандидат Василь Вірастюка. Як «Свобода» реагує на це все?

– Ці вибори були дуже брудними: підкуп виборців, незаконна робота з різними середовищами – з церковними, освітніми, молодіжними, спортивними. Приписування мертвих душ, уявіть собі, стоїть недобудований будинок, в якому ніхто не живе, а потім з’ясовується, що з нього голосують 50 людей. Використовувався не тільки підкуп виборців, але й адмінресурс. «Свобода» вважає, що це певна репетиція до майбутніх масових фальсифікацій вже на найближчих президентських виборах. Подейкують, що цього року можуть бути ще дострокові президентські вибори. Рейтинг Зеленського просідає і він може ініціювати на День незалежності такий собі референдум довіри. Він розраховує на перемогу на цих виборах, щоб отримати можливість, всупереч своїм обіцянкам не йти на другий термін і ще п’ять років правити країною. Їм потрібен був майданчик у Надвірній для випробування таких технологій.

З іншої сторони, олігархічні клани були зацікавлені в отриманні додаткового мандату і між ними почалися протистояння. В результаті – одні злодії, як то кажуть, крали голоси в інших. Але насправді на цих виборах переміг Руслан Кошулинський. Навіть наші опоненти визнають, якщо вибори були б чесними, то однозначно перемога була би за представником ВО «Свобода». Маса фактів про порушення, вони є зафіксовані правоохоронними органами, відкрито багато кримінальних проваджень. Оскільки силовики є політично заангажованими, то провадження не мали продовження.

«Свобода» одразу озвучила, що ми не визнаємо результатів тих виборів і на 87-му окрузі в Надвірній мають бути повторні вибори.

– Є ще можливість, що це станеться?

– Так, ми вважаємо, що мають пройти перевибори, бо є недовіра суспільства щодо організації владою виборчого процесу. Розумієте, що може бути наслідком цього? Люди розчаровуються в тому, що їхній голос щось значить не будуть приходити на вибори. Ми переконані, що мають пройти перевибори на цьому окрузі і «Свобода» братиме в них участь.

– Ви сказали про купівлю голосів, а які ще були порушення?

– Платили і 500, і 1000 гривень, і навіть –1 500. Також обіцяли посади, певні преференції, перспективи щось отримати. Застосувався адмінресурс, погрози, наприклад, втратити посаду, якщо ти бюджетник і не даш результату. Чи для голів ОТГ не отримати відповідне бюджетне фінансування в майбутньому.

Вплив олігархів на вибори

Той двобій, в якому зійшлися провладний кандидат Вірастюк і ставленик олігархів, є показовим і вдарить по рейтингу президента. Бо немає відповідної реакції ні правоохоронних органів, ні ЦВК та й Зеленському ця тема не дуже комфортна. «Слуги народу» в особі Тищенка, який приїхав у Надвірну, взагалі назвали Прикарпаття – Закарпаттям.

Ми живемо в олігархічній державі, і доки так буде, в нас постійно будуть подібні протистояння. Зараз тема боротьби з олігархами звучить з уст багатьох політиків, але олігарх – це насправді не те, що говорить влада. Як ми чули з пресконференції Зеленського, такими людьми вони вважають тих, які є заможними. Насправді, олігарх – це особа, яка має кошти кримінального походження і вона є безпосередньо пов’язана з владою. Тобто великі гроші, кримінал і влада.

Україна сформована, як держава різних олігархічних груп, є декілька олігархічних сімей, які безпосередньо впливають на владу та бізнес. Олігарх – це є причина корупції в Україні, це особа з кримінальним теперішнім. Він зацікавлений у тому, щоб збільшувати свої статки і не платити податки. Олігарх для цього починає фінансувати політиків чи політичні партії. Потім ці політики стають депутатами, суддями, прокурорами, президентами, міністрами, головами адміністрацій. І, відповідно, рано чи пізно ці гроші чи медіапідтримку доведеться віддавати. Своїми голосами, діями вже у владі. Не українцям, інтереси яких вони би мали захищати, а олігархам.

В Україні буде до того часу творитися така вакханалія, поки олігархи, як клас, будуть існувати.

Олігарх – це є причина бідності українців, бо він, як представник крупного кримінального капіталу, робить все, щоб знищити середній клас, дрібний і середній бізнес. Особливо зараз, в час коронавірусу, коли саме дрібний і середній бізнес потребують найбільшої підтримки держави.

Олігарху байдужі інтереси України і українців, війна на Донбасі. Він збагачується за рахунок війни. Йому абсолютно начхати чи вести бізнес з Московією, чи ні. Він Україну сприймає як територію, з якої можна висмоктати всі соки і три шкури здерти з українців.

Закон про деолігархізацію «Свобода» зареєструвала ще у 2019

– Свободівці були першими, хто запропонував боротьбу з олігархами. Ще у 2019 «Свобода» представила деолігархічний пакет докорінних перетворень. Зараз, начебто, сам президент каже про те, що дійсно з олігархами потрібно боротися. Ідея боротьби з олігархами від «Свободи» і та, що ми зараз чуємо від президента, це про одне і те саме?

– Це про різне, тому що «Свобода» не просто задекларувала, а представила і зареєструвала в парламенті конкретні закони. Те, що говорить сьогодні Зеленський і його оточення, це лишень анонси. Вони два роки анонсують якісь ініціативи, але ми не бачимо жодних конкретних дій.

Закони «Свободи» перереєструвала наша депутатка Оксана Савчук вже цього скликання. За них треба лише проголосувати. Наприклад, закон про деофшоризацію, тобто про повернення коштів з офшорів. Це буде серйозний удар по олігархах. Закон про демонополізацію, тому що олігарх є монополіст. Закони про стратегічні підприємства, про землю, кому вони повинні належати. Податковий кодекс новий, де йдеться про прогресивну шкалу оподаткування і багато інших законопроєктів, які в сукупності призведуть до того, що олігарх на законодавчому рівні буде позбавлений будь-якої можливості впливати на владу.

Одна з наших ініціатив – це прозора і проста процедура відкликання депутата місцевої влади, депутата парламенту. І тоді олігарх, скільки би не вкладав у кандидатів, буде їх втрачати через оцю процедуру відкликання.

З одної сторони, звісно, це добре, що Президентом декларується боротьба з олігархами. Але цілком може бути, що це лише вирішення своїх політичних питань.

Дехто намагається позицію Зеленського перекрутити, що, мовляв, отакий собі дурник, він нічого не розуміє. Але це на так: там усе дуже добре розуміють. Це є надзвичайно хитра тактика на збагачення конкретного кримінально-олігархічного клану, позиція людей, які не мають ніяких українських внутрішніх емоцій. І, відповідно, від них очікувати дій в інтересах української держави чи української нації, не доводиться.

– Чого варто очікувати українцям?

– Якщо Зеленський має намір побороти олігархів, то нехай підніме наші свободівські закони, які якраз передбачають націоналізацію стратегічних підприємств: облгазів, водоканалів і т.д.

Які він має наміри? Я не бачу їх, є тільки декларації. Він говорить те, що людям подобається, але того не реалізовує.

Скажіть мені, в якій цивілізованій країні проти особи чи групи осіб, яких Генпрокуратура звинувачує в злочинах проти держави, фактично у державній зраді, застосовують домашній арешт? Що таке для Медведчука домашній арешт? Він має можливість безперешкодно спілкуватися зі своїми господарями – з Кремлем, з журналістами. Далі провадити свою підривну політичну діяльність, фінансувати антиукраїнські структури.

Народний депутат Оксана Савчук 6 грудня 2019 року зареєструвала проєкт про зміни і доповнення кримінального кодексу щодо введення кримінальної відповідальності за колабораціонізм. Якби він був ухвалений, то всі ті колаборанти уже сьогодні були би притягнуті до відповідальності і позбавлені можливості мати доступ до державної таємниці.

Після рішення того злощасного Печерського суду, Савчук зареєструвала законопроєкт за номером 5505, за яким особа, яка звинувачується в злочинах проти держави не може отримати домашнього арешту, застави чи відпускання на поруки. Тільки тримання під вартою, тільки СІЗО.

Тож ця історія з Медведчуком – мильна бульбашка і абсолютно нічим не завершиться.

Ми дивимося черговий серіал: хороший президент – поганий депутат

– А як вам метод – через РНБО проштовхувати певні санкції, хоча авторитетні юристи заявили про те, що це не функція РНБО?

– Дивіться, в нашому випадку для того, щоби боротися з зовнішнім і внутрішнім ворогом, треба використовувати абсолютно всі можливі методи для цього. Звісно, що українцям подобається те, що кожної п’ятниці ми чуємо звіти Ради національної безпеки і оборони. Декларацію про те, що на когось там будуть накладені санкції, кримінальні провадження чи арешти. Але після таких рішень мають бути наступні кроки – наприклад, ухвалення парламентом відповідних законів.

Вони затіяли таку гру: українцям, як кісточку дають рішення РНБО, потім парламент не продовжує цю історію і не ухвалює відповідних законів. І бавляться у гру: хороший президент – поганий депутат. А насправді, це обман, це одна команда і відповідальність у них всіх має бути однакова.

– Володимир Зеленський дуже акуратно коментує, або взагалі уникає якихось зашкварних моментів. Для прикладу, історія про Євгена Шевченка, який літав в Білорусь і розповідав Лукашенку, як українці мріють про такого ж президента. І лише зараз його вигнали з фракції…

– Шевченка виключили з партії і з фракції. Він сам просив про це, бо згідно українського законодавства, якщо депутат сам вийшов з фракції, то зобов’язаний скласти мандат. А якщо його виключили з фракції – він стає позафракційним депутатом.

Але крім Шевченка майже кожного тижня є подібні скандали: сексуальні, корупційні. Але всі ці люди або залишаються на своїх посадах, або переходять на якусь іншу роботу. Тому це все фарс, партія «Слуга народу» не є ідеологічною, це тимчасова політична сила. Зеленський завтра не буде президентом – всі забудуть про неї. А ті, хто захоче залишитися в політиці, будуть шукати теплого місця в інших політичних проєктах. Тому, я вважаю, що треба оцінювати оту провальну кадрову політику, як природній процес, по-іншому не могло бути. Отакі партії на глиняних ногах, вони довго не існують і лише демонструють свою залежність від олігархічних кланів.

– А як вам ротації, які відбулися в уряді? Минулого тижня одразу троє міністрів пішли у відставку: Петрашко, Криклій і Степанов. Для чого це все зроблено?

– Очевидно, політтехнологи, які працюють з Зеленським, якраз йому радять, щоб він публічно дистанціювався від негативних осіб. Я ще раз наголошу, це робиться, бо президентські вибори будуть раніше, ніж парламентські. Тому для них дуже важливий рейтинг кандидата в президенти Зеленського. Якщо він виграє вибори, то на тій хвилі йому буде не складно оголосити дострокові парламентські вибори. Він розраховує знову провести, якщо не монобільшість, то згуртовану велику депутатську групу в парламент, через яку буде управляти.

У вересні буде потужна економічна криза

– А для чого самому Зеленському ці дострокові президентські вибори?

– По-перше, у вересні нас чекає потужна економічна криза. Повний завал в українській економіці, руйнування і знищення середнього класу – оце неконтрольоване підняття тарифів і позбавлення можливості українців нормально забезпечувати себе товарами першої необхідності, можливості купувати ліки.

Ми отримаємо величезний зовнішній борг, який треба буде сплатити з державного бюджету. Плюс невідомо, чим завершаться оці всі його помилки в питаннях Мінського процесу, який крім реальної здачі наших територій і капітуляції, передбачає фінансування усього цього безладу на тимчасово окупованих територіях з українського бюджету.

Очевидно, що вони прораховують, що з осені піде стрімке подорожчання життя, збільшення бідності кожного українця. І зрозуміло, що рейтинги влади, в першу чергу президента Зеленського, підуть вниз. Щоб випередити цей процес, їм вигідно піти на дострокові президентські вибори, пролонгувати свій термін.

У 2019 році після перемоги Зеленського, коли оголосили дострокові парламентські вибори, люди взагалі не дивилися, кого Зеленський виставив кандидатами в депутати. Тоді був такий масовий політичний психоз українського суспільства і зараз вони розраховують приблизно на теж.

ІА "Вголос": НОВИНИ