Майже 300 млн гривень станом на червень цього року недоотримав бюджет Львівської територіальної громади. З них 95 млн гривень не вистачає у загальному фонді та 197 млн – у  бюджеті розвитку. Якщо порівняти з минулим роком, то тенденція недоотримування коштів до бюджету зберігається.

Про це «Вголосу» повідомила правник та бухгалтер Зоряна Куриляк.

«За 5 місяців загальний фонд бюджету виконаний на 97 відсотків. Тобто з очікуваних 3,5 млрд не надійшло 95 млн. Податки, переважно, сплачувалися. Ненадходження по податках і надходження – 4 відсотки, по земельному податку – 18», - оперує вона цифрами.

А ось стан виконання бюджету розвитку за 5 місяців викликає занепокоєння.

«За 5 місяців спеціальний фонд бюджету виконаний лише на 55 відсотків. У складі спеціального фонду є бюджет розвитку. З очікуваних 311 млн гривень не надійшло 197 млн.», - каже фахівець.

Причини, на її думку, ті ж, що й минулого року – вплив локдауну. Проте цього року, як і минулого, не виконано план з продажу майна та землі. Саме з цих надходжень складається бюджет розвитку.

«Як наслідок, поточні видатки на освіту, медицину, житлове та комунальне господарство профінансують. А ось ремонти та реконструкції медичних установ, закладів освіти та культури, капітальні ремонти доріг проводити нема за що», – попереджає Зоряна Куриляк.

Фахівець зазначила, що цьогорічний бюджет, як і торішній - завищений.

«Минулого року недоотримано було близько мільярда гривень. Через це певні роботи виконано, але борги перейшли на цей рік. Тому ми не можемо здійснювати нові видатки, поки не закриємо старі. Цього року можемо недоотримати 700 млн гривень, якщо нічого не робитимемо», - попереджає вона.

Водночас експерт зазначила, що тільки завдяки відкритості новобраних депутатів Львівської міської ради, громада має можливість дізнатися про проблеми заздалегідь. Саме депутати під час засідання постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету забили тривогу, коли розглядали питання про виконання, а точніше про недовиконання бюджету за п’ять місяців. Тому що  на сайті Львівської міської ради у вільному доступі є звіти про виконання дохідної та витратної частини  тільки за перший квартал.

Всього на кошти з бюджету розвитку очікує близько 400 об’єктів. Це будівництво шляхопроводу та транспортної розв’язки на перетині вул. Наукової - Княгині Ольги, капітальний ремонт вул. Івасюка у Винниках, реконструкція вул. Трускавецької, Конюшинної, Зеленої - від Луганської до Вашингтона, реконструкція трамвайних ліній на вул. Княгині Ольги та Сахарова, реконструкція частин вул. Вітовського та Шевченка, розвиток веломережі. Окрім того, заплановано реконструкцію вул. Шевченка, Бандери, Хмельницького.

Також капітального ремонту потребують львівські парки та лісопарки, верхній оглядовий майданчик та аварійна алея в парку «Високий замок». Нема коштів для робіт у сфері поводження з відходами, ремонту трамваїв і тролейбусів, закупівлі обладнання для медзакладів, ремонту закладів культури, ремонтно-реставраційних робіт у пам’ятках архітектури та для багато іншого.

«Щодо деяких проєктів, то там процеси вже почалися: проведені тендери, підписані угоди. А ось коштів – нема», - каже депутатка Львівської міської ради, голова постійної депутатської комісії фінансів на планування Наталія Шелестак.

За її словами, досі ще не оплатили роботи, які виконали минулого року.

«Наразі сплачено боргові зобов’язання тільки по кредитах та облігаціях. Частково фінансуються ті чи інші об’єкти», - говорить вона.

Так, сьогодні, 11 червня, Андрій Садовий підписав розпорядження про один мільйон гривень за ремонт відділення поліції у рамках спів фінансування. А також частково буде проплачено за ремонт приміщень Клінічної лікарні швидкої допомоги Львова на Миколайчука, костелу Єзуїтів та Театральній (Гарнізонного храму Петра і Павла) та за інші роботи. Проте це все – тогорічні борги.

Нагадаємо, минулого року Львівська міська рада, перед виборами, набрала кредитів, які зараз змушена віддавати.

ІА "Вголос": НОВИНИ