Про це виданню «Інформаційний Акцент» розповів заступник голови партії Андрій Мохник.

Марш УПА 2010

Політик підкреслив, що очікує таку кількість учасників з огляду на масовість маршів попередніх років. За його словами, свого часу такі заходи збирали і 20, і 30 тисяч громадян.

Покрова 2009 року

«Позаяк це державне свято – День захисника України, а наш марш уже став традиційним, бо ми його проводимо, починаючи з 2005 року, переконаний, що буде дуже багато киян та людей, які приїдуть спеціально з усієї України. Уже зараз у соцмережах відстежуємо створення цілих груп для координації участі у марші», – розповів Мохник.

Він нагадав, що попередні марші вимагали визнати бійців ОУН–УПА борцями за незалежність України. Цього разу марш покликаний ушанувати усіх героїв, які боролися за Україну і продовжують захищати державу у нинішній московсько-українській війні.

Марш УПА 2013 року

«Насправді завдяки українській патріотичній громадськості, зокрема «Свободі», яка була політичним мотором визнання на державному рівні боротьби ОУН–УПА за Незалежність, нині маємо День захисника України. Це було в нашій програмі, ми вимагали цього і в парламенті, і поза ним. Зрештою, ідею яка здавалася такою далекою, зреалізували 2015 року, коли наших повстанців визнали борцями за незалежну Україну і запровадили державне свято. Надалі як продовження маємо втілювати в українській державі ідеї соціальної і національної справедливості, за які боролися українські націоналісти і воювала Українська Повстанська Армія.

Бійці «Легіону Свободи»

Нині ж, у день створення УПА, віддаємо також шану героям, які зараз воюють із московським агресором і є справжніми героями. Цього дня відбудеться з’їзд «Легіону Свободи» – комбатантського об’єднання, до якого входять понад 1000 «свободівців», що вже пройшли війну чи досі воюють із окупантами в ЗСУ, Нацгвардії, МВС, добровольчих батальйонах. Ми зберемо наших бійців. Ба більше, запланована їхня окрема колона у марші», – повідомив заступник Тягнибока.

За його словами, у столиці захід розпочнеться 14 жовтня о 15:00 урочистим віче біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Там буде сформовано колону, яка пройде бульваром Шевченка й Хрещатиком до Михайлівської площі, де відбудеться концерт гурту «Кому Вниз».

Покрова 2015

Щодо можливих провокацій, націоналіст підкреслив, що їхня політсила докладає зусиль, аби цього не допустити: «Робимо усе, аби не допустити ексцесів. Хоча попередні роки за влади Ющенка, Януковича та, зрештою, і Порошенка були такі спроби, але ми інструктуємо членів партії, буде організовано власну охорону, ну і, звичайно, ми поінформували правоохоронні органи про маршрут. Хоча я переконаний, що у таке велике свято потужна колона на марші відштовхуватиме будь-яких провокаторів».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ