Росія звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з міждержавною скаргою на Україну.

Як йдеться в офіційному повідомленні на сайті Генпрокуратури Росії, Москва покладає відповідальність на владу України «за загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі та жорстоке поводження з людьми, зокрема, яке відбувалося на майдані Незалежності в Києві та в Будинку профспілок в Одесі у 2014 році, а також на Донбасі», «практику придушення свободи слова та переслідування інакомислячих шляхом заборони роботи засобів масової інформації, інтернетплатформ, переслідування журналістів, політиків і пересічних громадян», «блокування Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова», «політику дискримінації російськомовного населення, витіснення використання російської мови з громадського сфери, насамперед зі сфери середньої та вищої освіти та системи обслуговування споживачів».

Крім того, як йдеться в повідомленні, Росія заявляє про «позбавлення жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади». Також у скарзі йдеться про «напади» на дипломатичні, консульські та інші представництва Росії в країні.

Окремим рядком Москва також покладає відповідальність на Київ за збитий малайзійський Boeing MH17 на Донбасі, бо Україна нібито «закрила повітряний простір над зоною бойових дій і пізніше не розслідувала цю обставину».

У скарги Росії до ЄСПЛ немає жодної юридичної перспективи - ОП

У міждержавній скарзі Росії проти України до Європейського суду з прав людини немає жодної юридичної перспективи. Про це заявив в коментарі Радіо Свобода радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

«Керівництво Росії вирішило скористатися інструментом ЄСПЛ після того, як на конституційному рівні забезпечило собі ж абсолютну можливість не виконувати будь-яке рішення ЄСПЛ. Тобто ЄСПЛ для самої РФ в юридичному сенсі ніщо, а от у пропагандистському – все. Якщо комусь був потрібен еталон політичного цинізму – ось він у вигляді подібних дій Росії», – сказав Подоляк.

За його словами, у цієї скарги Росії до ЄСПЛ немає жодної юридичної перспективи та практичного сенсу, окрім суто пропагандистського.

«З кожного телеприймача в РФ тепер щоденно істерично лунатиме перелік «звинувачень», «доказів», поданих ЄСПЛ. Парадокс в тому, що РФ вигідна будь-яка істерія, в даному випадку негативне рішення проти РФ дозволить їм розпочати іншу пропагандистську кампанію – вже по дискредитації самого ЄСПЛ. Україна, і це ключове, точно не може відповідати за наслідки військових дій, розпочатих Росією. Це було би проти здорового глузду та міжнародно визнаних юридичних позицій», – зазначив Подоляк.

Він додав, що Росія як визнана Україною держава-окупант, яка контролює захоплені території, відповідальна повністю за ситуацію на цих територіях – від порушення прав людини до пограбунку економічного потенціалу.

«До речі, в обґрунтуванні «скарги» Росії вказується також і те, що Північно-Кримський канал нібито є основним джерелом прісної води для мешканців Криму. Якщо за більш ніж сім років окупації Криму в Генпрокуратурі Росії так і не змогли зрозуміти, які джерела прісної води в Криму основні, то залишається лише констатувати повну деградацію цієї російської інституції. Абсолютно абсурдно також і те, що Росія намагається пропхати через ЄСПЛ типову рейдерську схему: ще до розгляду скарги по суті – отримати вигоду через заходи забезпечення. Ще, напевно, ніхто не намагався використовувати ЄСПЛ саме для такої рейдерської схеми. Впевнені, це вразить європейців, але не дасть жодного шансу Росії», – зауважив Подоляк.

З часу набуття чинності Конвенції про захист прав людини у 1953 році до ЄСПЛ було подано близько 30 міждержавних скарг.

На сьогодні проти Росії подано 9 скарг до ЄСПЛ від України  та 4 – від Грузії.

ІА "Вголос": НОВИНИ