Влада Туреччини з 1 червня повернула вимогу щодо проходження ПЛР-тестів для пасажирів з України. Це зафіксовано в повідомленні для льотного складу NOTAM №A2932 / 21. Його опублікували вночі 31 травня, буквально за кілька годин до набрання чинності нових правил. Про це повідомляється на сайті avianews.com.

Пасажирам з України від 1 червня дозволили вилетіти до Туреччини без здачі тестів, розповіли в представництві турецького лоукостера Pegasus Airlines. Однак уже з 2 червня почнуть застосовуватися нові правила.

Відтак пасажир має пройти ПЛР-тест перед вильотом до Туреччини. З моменту здачі аналізу до моменту перетину кордону Туреччини має минути не більше 72 годин.

В якості альтернативи влада Туреччини допускає експрес-тест на антиген коронавірусу. Але термін його дії коротший − не більше 48 годин.

Аналізи на коронавірус можуть не здавати ті пасажири, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19 і мають офіційний документ про це. З моменту отримання останньої дози вакцини має минути не менше 14 днів.

Також замість тесту можна надати довідку про те, що людина перехворіла COVID-19 в останні 6 місяців.

Влада Туреччини проводитиме вибіркове ПЛР-тестування на коронавірус пасажирів. Після того, як у людини візьмуть зразок, їй дозволять продовжити поїздку. Якщо тест покаже позитивний результат, тобто наявність коронавірусу в організмі, мандрівника лікуватимуть згідно протоколу МОЗ Туреччини.

Хто звільнений від тестів?

Тест на коронавірус можуть не робити пасажири, які прямують з пересадкою в аеропортах Туреччини в треті країни, а також екіпажі літаків.

Раніше в пільгову категорію входили діти до настання 6 років, проте тепер їх немає в переліку винятків.

Правила діють з 1 червня до 30 червня 2021 року включно.

ІА "Вголос": НОВИНИ