Голова Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок запропонував для обговорення громадськості свій варіант судової реформи.

Шість основних кроків цієї реформи лідер націоналістів опублікував у своєму "Фейсбуці".

Йдеться, зокрема, про таке:

  • Провести реальну, а не декларативну люстрацію. Ухвалити нову редакцію закону «Про очищення влади», яка передбачатиме ЗАБОРОНУ призначення на посади суддів осіб, які підпадають під люстрацію.
  • Скасувати суддівську недоторканність.
  • Запровадити ефективне функціювання трирівневої системи судоустрою: місцевий суд, апеляційний суд, Верховний Суд України.
  • Забезпечити обрання: місцевих суддів ‒ громадою строком на 5 років, суддів апеляційних судів ‒ з’їздом суддів місцевих судів строком на 7 років, суддів Верховного Суду ‒ з’їздом суддів України строком на 10 років. Скасувати довічне обрання суддів. Дати громаді право відкликати суддів. Запровадити реальну роботу суду присяжних.
  • Дозволити претендувати на посаду судді лише громадянам України, які мають досвід роботи в галузі права не менше, ніж 5 років, досягли 30-річного віку, є дієздатними та несудимими, останні 10 років проживають в Україні, вільно володіють і спілкуються державною мовою, відповідають люстраційним вимогам та ніколи не були притягнуті до відповідальності за корупційні правопорушення та злочини проти держави.
  • Запровадити механізм відшкодування моральних та матеріальних збитків, яких зазнає особа або територіальна громада через неправомірні рішення органів державної влади, місцевого самоврядування чи окремих посадовців, у повному розмірі коштом винуватців. Відшкодовувати збитки за неправосудне рішення коштом судді, що його ухвалив.
«Свобода» пропонувала втілити все це як за позаминулої, так і за минулої влади (ще до того, як та, так би мовити, прорекламувала свою «судову реформу» у червні 2016 року)", - зазначив Олег Тягнибок.

ІА "Вголос": НОВИНИ