Про це повідомило ГУ статистики у Львівській області.

Індекс цін виробників промислової продукції в Україні у грудні 2010р. становив 100,9%, з початку року – 118,7%.

У грудні 2010 року на споживчому ринку України та Львівської області спостерігалось зростання споживчих цін. Індекс споживчих цін становив в Україні 100,8%, у Львівській області – 100,4%.

У Львівській області індекс цін виробників промислової продукції у грудні становив 100,8%, з початку року – 110,3%.

У Львівській області у грудні 2010 року порівняно з листопадом приріст цін на продукти харчування становив 0,4%.

Незначний приріст цін на продукти харчування зумовлений зниженням цін на фрукти на 5,7% за рахунок значного здешевіння цитрусових на 18,6%.

Хліб і хлібопродукти подорожчали у середньому на 0,3%. Зафіксовано зниження цін на рис на 0,9% та хліб пшеничний першого ґатунку – на 0,2%.

В межах 0,3–2,8% зросли ціни на макарони, борошно і крупи, на 1,7% – кондитерські вироби з борошна. На 0,1% подорожчали м’ясо та м’ясопродукти.

Дешевшими стали субпродукти свинячі на 1,1%, свинина, сосиски, сардельки – на 0,8%, субпродукти курячі, вироби з м’яса варенокопчені, фарш м’ясний – на 0,1%.

Разом з тим, на 1,2% зросли ціни на птицю, на 0,1% – на яловичину. З риби та рибопродуктів на 0,2% знизились ціни на рибу живу, охолоджену, на 0,7% – кілька, мойва солона, копчена, на 1,6% – морепродукти. Водночас, на 0,5–0,7% стали дорожчими риба морожена і філе, оселедці, крабові палички.

Темпи приросту цін на молочні продукти і яйця становили у середньому 100,7%, що значно менше, ніж у попередні місяці. Так, з серпня по листопад 2010 року ціни на ці продукти підвищувались щомісячно у середньому на 2,8%. У грудні на 0,8% відбулось зниження цін на сири тверді, Водночас, сири м’які подорожчали на 1,9%, яйця – на 1,2%, сметана – на 1%, молоко – на 0,9%.

Приріст цін на овочі становив на 3,7%. Найбільше подорожчали: капуста свіжа (на 9,8%), огірки і помідори закритого ґрунту (відповідно на 4,6% і 15,4%), гриби (на 5,1%), цибуля, буряк (на 3,4%), картопля (на 1,9%), морква (на 1,1%).

Зросли ціни на олію та жири: на 2,3% подорожчала олія, на 1,9% – маргарин, на 1% – масло вершкове.

На 2,1% порівняно з попереднім місяцем подорожчав цукор.

Одночасно з ним зросли в ціні мармелад, зефір, халва, карамель, цукерки шоколадні, шоколад (у межах 0,3–1,9%).

Алкогольні напої подорожчали на 0,5%.

Тарифи комунальних послуг залишились на рівні попереднього місяця. У галузі охорони здоров’я ціни на фармацевтичну продукцію зросли на 0,1%. Серед медичних послуг подорожчали послуги санаторно-курортних установ на 1,9%.

У транспортній сфері зафіксовано підвищення цін на бензин на 3,3% та авіаквитки – на 2,1%.

В індустрії відпочинку і культури підвищення цін відбулось на газети – на 5,2% та послуги спортивних установ – на 0,8%.

На послуги освіти, ресторанів і готелів ціни у грудні не змінювалися.

Відчутно, на 53,5%, подорожчали ритуальні послуги. Найбільшу питому вагу в інфляційних процесах, що відбулись на споживчому ринку області у 2010 році, мало підвищення цін на продукти харчування та безалкогольні напої – більш як 57%, алкогольні напої і тютюнові вироби – майже 13% та зростання тарифів у житлово-комунальній сфері – майже 15%. Водночас, зниження тарифів на зв’язок дещо зменшило рівень інфляції. 

ІА "Вголос": НОВИНИ