Міністерство освіти і науки України може відмовитися у 2021 році від проведення Державної підсумкової атестації у формі ЗНО для випускників шкіл.

Про це поінформував в. о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко в інтерв'ю Освіта.ua.

У зв'язку з епідемією коронавірусу в центрі якості освіти розробили декілька варіантів проведення ЗНО у 2021 році. Деякі з них передбачають відмінити ЗНО для здобувачів повної загальної середньої освіти. В Центрі вирішили, що у 2021 році випускники можуть вибрати спосіб складання ДПА: або в закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема з використанням дистанційних технологій), або у формі ЗНО.

Для випускників, які планують вступати до вищих навчальних закладів, ЗНО-тестування обов'язкове і відбуватиметься воно за ухваленим графіком. Якщо випускник бажатиме скласти ДПА в закладі освіти, він повинен буде подати заяву до цього закладу.

У цій моделі результат ДПА отримає кожен випускник, який завершує здобуття повної загальної середньої освіти, незалежно від форми, яку він вибрав. Так можна буде зменшити кількість учасників ЗНО. Проте для підтвердження рівня повної загальної середньої освіти ДПА з державної мови, математики та інших предметів має обов’язково здійснюватися у формі ЗНО.

Наразі Верховна Рада має підтвердити на законодавчому рівні процес ДПА у 2021 році. Парламентський Комітет з питань освіти, науки та інновацій планує розглянути це питання у першій половині березня.

Читайте більше новин за посиланням:

ІА "Вголос": НОВИНИ