В адміністрації президента США Джозефа Байдена порівняли російського президента Володимира Путіна з лисицею в курнику після того, як він заявив про загрозу для Росії з боку України через імовірне підключення НАТО до війни.

Про це повідомила речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу 1 лютого, пише УП.

«Секретар Блінкен використовував деякі з цих аналогій раніше, але коли лисиця кричить із верхівки курника, що вона боїться курей, – що, по суті, вони (росіяни – ред.) роблять, – цей страх не подається як констатація факту. І коли ви бачите, як президент Путін кричить про страх перед Україною та українцями, це не слід розглядати як констатацію факту», - сказала речниця.

Вона додала, що США знають хто у цьому випадку «лисиця» й зазначила, що Штати будуть співпрацювати з іншими країнами для запобігання вторгненню Росії в Україну.

«Ми знаємо, хто в цьому випадку лисиця. Ми бачили нарощування військ на кордоні. Ми бачили, як вони перекинули війська до Білорусі, на інший кордон. І наша роль у Сполучених Штатах полягає в тому, щоб працювати з іншими країнами по всьому світу, щоб тримати ці кордони для дипломатії відкритими, тому що, безсумнівно, ми віддаємо перевагу деескалації та запобіганню вторгненню. Але це рішення має прийняти президент Путін», - наголосила Псакі.

Речниця також нагадала, що Росія тримає 100 тисяч військових на кордоні з Україною і є агресором, тому США працюють із країнами НАТО, щоб забезпечити їхню безпеку. При цьому речниця Білого дому наголосила, «двері в дипломатію залишаються відкритими», а деескалація ​​полегшить просування дипломатичним шляхом.

«Ми не знаємо, яке рішення прийме президент Путін. Хоча ми бачили нарощування військ на кордоні, наш держсекретар Тоні Блінкен розмовляв сьогодні (1 лютого – ред.) вранці із міністром закордонних справ (Росії) Лавровим, і він підтвердив наші зобов’язання та відкритість для подальшого дипломатичного шляху», - зазначила вона.

Псакі також підтвердила, що президент Джо Байден може поспілкуватися з президентом Володимиром Путіним, якщо це буде «найконструктивнішим кроком» для просування вперед, але поки що спілкування відбувається на рівні держсекретаря та його російського колеги.

Додамо, що Уряд Польщі схвалив рішення про надання Україні допомоги зброєю у вигляді протиракетних комплексів та амуніції. 

Понад те, Великобританія виділить ще майже 2 мільярди фунтів стерлінгів на британсько-українські інфраструктурні та енергетичні проєкти.

ІА "Вголос": НОВИНИ