У вівторок, 9 лютого, у столиці Білорусі Мінську розпочався суд над журналістками телеканалу «Белсат» Катериною Андреєвою і Дариною Чульцовою.

Про це повідомив написав керівник українського офісу «Белсат ТБ» Ілля Суздалєв на своїй сторінці у Facebook.

Двох жінок звинувачують у тому, що вони брали участь у акціях протесту проти режиму невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Їх схопили ще у листопаді 2020 року. Андреєва і Чульцова вели репортаж з місця загибелі активіста Романа Бондаренка. Суздалєв зазначив, що вони це робили віддалено. За його словами, журналістки вели трансляцію з сусіднього будинку, через що їх не слід вважати причетними до участі чи організації акцій протесту. Проте силовики все ж увірвалися до будинку і заарештували жінок.

Спочатку 28-річній Андреєвій і 24-річній Чульцовій присудили утримання під вартою упродовж семи днів за участь у незаконних зібраннях. Проте згодом їх не відпустили, а порушили проти них кримінальну справу. Журналісток звинуватили у тому, що їхня трансляція заважала руху громадського транспорту. Їм загрожує три роки тюремного ув'язнення.

У Білорусі йде суд над журналістками, які вели репортаж з місця загибелі активіста Романа Бондаренка

Передісторія

Нагадаємо, що 11 листопада 2020 року у Мінську побили активіста Романа Бондаренка. Він намагався перешкодити невідомим особам у масках зірвати біло-червоні прапори, розвішані під будинком. Міліція Мінська зробила висновки, що активіст був у стані алкогольного сп'яніння і що його побили у дворі під час побутового конфлікту.

Читайте більше новин за посиланням:

ІА "Вголос": НОВИНИ