У боротьбі за державність білорусам не вистачає потужної організованої націоналістичної сили, яка змогла би привести націю до перемоги.

Про це у прямому ефірі ток-шоу «Говорить Великий Львів» заявив депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник.

«Насправді, завжди викликає захоплення, коли народ бореться за свою свободу. Але, на жаль, проблема сябрів у тому, що в них немає національного стержня, немає національної ідеї боротьби. Можливо, занадто добре спрацював для себе диктатор Лукашенко. Він фактично повністю знищив реальну білоруську націоналістичну опозицію - люди або за гратами, або емігрували, або перестали боротися з ним», - зазначив депутат.

Андріян Гутник підкреслив, що у 2014 році Україна опинилася у схожій ситуації, але у нас, на відміну від Білорусі, знайшлася потужна націоналістична сила, яка змогла відстояти українську державність:

«Тоді комусь треба було робити цю революцію. І коли ми, »Свобода«, зайшли у Жовтневий палац - ми його отримали, після того, як правоохоронці нас звідти багато місяців вибивали. Ми з побратимами, з тодішнім віцеспікером Верховної Ради Русланом Кошулинським штурмували КМДА, вигнали звідти озброєний »Беркут«. Коли ми вийшли звідти, мені передзвонив один із керівників правоохоронних органів Львівщиниі зі словами: »Друже, ми все контролюємо, а вас дуже мало. Вам треба бігти здаватися, бо ви з Кошулинським за сьогодні вже на 10 років тюрми «намайданили».

На той момент діючий міський голова Львова Андрій Садовий теж брав участь у Майдані. Але трохи по-іншому. Він зібрав позачергове засідання свого кишенького виконавчого комітету і ухвалив рішення про термінову виплату фінансової допомоги з міського бюджету - Службі безпеки для закупівлі додаткової зброї, з якої потім вбивали майданівців!

Але попри все нам тоді таки вдалося вберегти на Майдані націоналістичний дух. Це коштувало «Свободі» дорого. У Небесній Сотні - 19 загиблих свободівців. 123 свободівці отримали важкі поранення. Мій помічник Дмитро Козак, якому тоді було 18 років, став інвалідом. Якби тоді не було націоналістичної партії на чолі революції, війна зараз була би не на Донбасі, а на Західній Україні. Тому я раджу зараз білорусам повернутися до своєї національної ідеї і акцентувати на цьому у протистоянні з диктаторською владою".

ІА "Вголос": НОВИНИ