Про це повідомляє euronews.

Комітет із питань культури, медіа та спорту заявив, що розслідує, яким чином на громадську думку Британії впливають пропаганда і брехня новинних каналів.

Заяви про те, що на результат виборів у США, ймовірно, вплинули фейкові новини, зробило британське розслідування нагальним.

 «Ми говоримо не лише про вигадані або неправдиві історії – такі завжди з‘являлися. Тепер ідеться про те, що конкретні групи або країни, або політичні партії можуть розбудовувати цілі мережі «фейкових новин». Тобто створюються веб-сайти, що виробляють фальшивки, інші, які їх повторюють, а спеціальні кампанії у соціальних мережах підхоплюють і поширюють», - зазначив фахівець із «фейкових новин»  Анн Апплбом.

У європейських країнах зростає занепокоєння, що фейкові новини буде використано на важливих виборах, що відбуватимуться цього року. Зокрема, побоюються кампанії російських фейків. Чеський уряд щойно запустив відділ протидії медіа-фальшивкам.

У Німеччині волонтерська група Correctiv, що складається із журналістів, допомагає мережі Facebook знаходити «фейкові новини».

 «Ми братимемо новину і перевірятимемо, чи це – не фейк. Якщо так, то щоразу, коли ця «новина» буде на Facebook, з‘являтиметься віконце, аби поінформувати, що її визнали недостовірною експерти», - розповів  представник Correctiv Давід Шрафен.

В останні місяці у Німеччині, Франції, Швеції зросло число веб-сайтів фейкових новин, що впливатимуть на вибори.

В Україні є сайт спростування російських фальшивок StopFake, що користується повагою серед європейських експертів.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ