Вже до середини квітня, а ймовірно до Великодня у центрі Львова з'являться нові, «кліматичні» дерева. Таке рішення прийняв сьогодні, 14-го березня, виконком.

Йдеться орієнтовно про 260-280 зелених насаджень з’явиться у тих локаціях, де їх раніше не було. Зокрема, на проспектах Свободи та Шевченка, вулицях Шухевича, Коперника, Винниченка, Городоцькій, Франка. 


Як пояснила керівниця управління екології мерії Олександра Сладкова, так звані «кліматичні» дерева вирізняються тим, що краще переносять посуху, морози, екстремальні погодні умови та більш пристосовані до надмірного забруднення повітря, загазованості. 

До «кліматичних» дерев належать, зокрема, декоративна груша, різні види кленів, деякі види ясенів, робінія, сакура.

«Ми маємо проблему з перегріванням центральної частини міста. У зв’язку зі щільною забудовою, великою кількістю транспорту, повітря тут важке. Є такі вулиці, де тіні взагалі немає. Аби покращити цю ситуацію, ми вирішили додатково озеленити вулиці, які мають достатньо простору, але не мають дерев. Ми їх озеленимо так званими «кліматичними» деревами. Вони відрізняються великою витривалістю навіть у контексті зміни клімату», – розповіла Олександра Сладкова.

До прикладу, на вул. І. Франка хочуть висадити робінії (акації). «Ці дерева максимально витривалі. І ця вулиця є вузька. Тому такі декоративні дерева тут будуть доречні», – зазначила Олександра Сладкова.

На проспекті Шевченка планують посадити декоративні ясени.

На проспекті Свободи – досадити явори на тих локація, де дерев немає.

На вулиці Городоцькій – висадять різні породи клена.

А на вулиці Шухевича, що біля школи «Будокан», закладуть алею сакур.

«Дерев тут ніколи не було, але це не означає, що так має бути завжди», – зауважила Олександра Сладкова.

Як додала чиновниця, 200 саджанців будуть закуплені за бюджетні кошти. Ще орієнтовно 60-80 саджанців – за кошти спонсорів. Усі дерева планують висадити весною.

До процесу озеленення залучать громадську організацію «Плато» як ініціатора висадки «кліматичних» дерев.



ІА "Вголос": НОВИНИ