Про це пише ВВС.

Автори фільму, що вийшов в ефір 23 травня, кажуть, що «метою введення військ до Чехословаччини було запобігання військовому перевороту, який підтримував Захід».

У фільмі «Варшавський договір. Розсекречені сторінки» йдеться про те, що військовий блок на чолі з Радянським Союзом був суто оборонною організацією, що протистояла агресивному НАТО.

Чеський уряд викликав до МЗС російського посла. Як зазначила прес-секретар МЗС Чехії Міхаела Лагронова, голова чеського МЗС вважає, що ця стрічка «вводить в оману».

Уряд у Братиславі заявив, що рішення випустити в ефір цей документальний фільм завдало шкоди традиційно дружнім відносинам Словаччини та Росії.

Словаччина висловила офіційний протест у зв'язку з показом документальної стрічки.

У фільмі, як ідеться в заяві словацької влади, вторгнення радянських військ представлено як дружній крок задля захисту країни від потенційної загрози. У МЗС Словаччини підкреслили, що наполягають на «повазі до правди», особливо в контексті «великої трагедії для Чехословаччини та її громадян».

Ліберальні реформи в Чехословаччині тривали із січня по серпень 1968 року. На чолі проведених змін, які залишилися в історії як «Празька весна», стояв лідер Комуністичної партії Александр Дубчек. При ньому було пом'якшено цензуру в ЗМІ, передбачали, що в країні буде створено «соціалізм із людським обличчям». Але радянське керівництво відреагувало відправленням до Чехословаччини 2 тисяч танків і п'ятисот тисяч військових, серед яких були представники армій країн Варшавського договору (окрім Румунії). Почалися зіткнення, жертвами яких стали понад сто осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ