У Чорному морі 15 кораблів військово-морських сил України, Грузії, США, Канади, Великої Британії, Туреччини, Румунії та Болгарії в чотирьох кільватерних строях пройшли разом одним курсом у напрямку одеського узбережжя.

Парад кораблів відбувся в рамках урочистого завершення українсько-американських навчань «Сі Бриз-2019», повідомляє прес-служба Військово-морських сил України у Facebook.

До заходу залучили американський ракетний есмінець «Карні» та британський есмінець «Дункан»,фрегат «Гетьман Сагайдачний», артилерійський катер «Прилуки» та малий броньований артилерійський катер «Аккерман», канадський та турецький фрегати «Торонто» і «Тургутрейс» фрегат «Р. Фердінанд» і корвети «Себастьян» і «Ластунул» Військово-морських сил Румунії, корвет «Бодри» від ВМС Болгарії і грузинський катер берегової охорони «Очамчире».

Протягом маневрування над кораблями здійснювали пілотування екіпажі американського протичовнового літака «Посейдон» і українського військово-транспортного літака «АН-26» морської авіаційної бригади.

«Це давня флотська традиція завершувати великі міжнародні морські навчання. Вона вкоренилася й на »Сі Бризі«. Вже багато років поспіль ми таким чином ставимо фінальну крапку в маневрах. Так екіпажі і їхні командири демонструють, що навчання відбулися успішно, всі завдання виконані, між моряками досягнуто повне взаєморозуміння», – зазначив керівник навчань «Сі Бриз-2019» з української сторони, перший заступник командувача Військово-морських сил ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа.

Загалом, у цьогорічних військових навчаннях узяли участь понад 3 тисячі людей. Було задіяно 33 кораблі та 27 літальних апаратів. Як і торік, вони відбулися в північно-західній частині Чорного моря, в портах, аеропортах і на полігонах Одеської та Миколаївської областей.

Міжнародні навчання тривали два тижні.

ІА "Вголос": НОВИНИ