Про це повідомляє видання Science Alert.

Вважається, що поблизу надмасивної чорної діри, яка знаходиться в ядрі Галактики, повинне спостерігатися збільшення числа чорних дір поменше. Це явище називається піком щільності (англ. - density cusp), однак досі доказів його існування знайдено не було.

Ученим було відомо про наявність у Чумацькому Шляху близько 50 надкомпактних об'єктів, хоча результати моделювання зоряної динаміки передбачають, що у внутрішніх областях Галактики діаметром шість світлових років повинні перебувати до 10-20 тисяч чорних дір.

Широко використовуваний метод пошуку чорних дір полягає в реєстрації спалахів рентгенівського випромінювання, що відбуваються через те, що екзотичний об'єкт поглинає речовину прилеглої зірки. Однак поблизу центру Галактики спалахи, досить яскраві для виявлення, відбуваються лише раз в 100-1000 років.

Астрономи проаналізували дані, зібрані рентгенівською обсерваторією Chandra X-ray Observatory за останні 12 років. На основі результатів спостереження та екстраполяції даних учені зробили висновок, що в центральній області Галактики діаметром 3,2 світлового року (один парсек) повинні розташовуватися приблизно 300-500 бінарних систем з надкомпактними об'єктами і 10 тисяч одиночних чорних дір. Вони виникли в результаті загибелі масивних зірок, які утворилися хмари газу і пилу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ