[media=78237,78239,78242,78244] 

Як повідомляє «ВВС-Україна», виступаючи з промовою в національне свято, День Китайської Народної Республіки, пан Лян сказав, що Гонконг має співпрацювати з Пекіном, щоб досягнути прогресу.

Натомість активісти очікують, що в день свята на вулиці вийде рекордна кількість людей. Демонстранти вимагають, аби Пекін відмовився від планів затверджувати кандидатів на наступні вибори голови адміністрації Гонконгу.

Лян Чженьїн відмовився залишати посаду на вимогу мітингарів. Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Пекін контролює ситуацію в Гонконзі.

У вівторок у вечері демонстранти, серед яких багато студентів та прибічників руху «Оккупай Централ», заявили, що очікують у середу великого напливу людей.

«Ми не боїмося поліції... Ми не підемо звідси, доки Лян Чженьїн подасть у відставку», – сказав студентський лідер Лестер Шум, виступаючи перед мітингарями.

Наразі жодних ознак того, що Пекін готовий до поступок, немає.

Експерти розглядають протести як прямий виклик здатності Пекіна контролювати політику цієї території. За словами аналітиків, лідери Китаю стурбовані тим, щоб продемократичні публічні виступи не перекинулися на континент.

У самому Китаї новини про протест у Гонконзі піддають жорсткій цензурі. ЗМІ звинувачують у всьому «радикальні опозиційні сили».

Нагадаємо, минулого місяця Пекін вирішив, що дозволить населенню Гонконгу самим обирати свого лідера в 2017 році. Однак претендувати на цю посаду можуть лише кандидати, яких затвердив призначений Пекіном комітет. Це означає, що китайський уряд може вручну обирати претендентів.

ІА "Вголос": НОВИНИ