У французькому місті Марсель було зафіксовано 12 випадків захворювання новим штамом коронавірусу B.1.640.2, названим IHU. За даними науковців Інституту середземноморської інфекції, цей варіант має більше мутацій, ніж «Омікрон», тому він може бути стійкішим до дії вакцин.

Згідно з дослідженням, яке опубліковано на порталі MedRxivу 12 жителів міста Марсель тести на визначення мутацій, пов'язаних із варіантами коронавірусу, показали «атипову комбінацію».

Вперше новий штам, який позначили як IHU, виявили ще листопаді 2021 року у чоловіка, який  повернувся з Камеруну. Чоловік був вакцинований. Щеплення йому зробили за три дні до поїздки.

«За день до встановлення діагнозу у нього розвинулися легкі респіраторні симптоми», – йдеться в повідомленні.

Наразі B.1.640.2 не був виявлений в інших країнах і не позначений як варіант, який досліджується Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Наскільки новий штам коронавірусу заразний чи небезпечний для життя, вчені поки не кажуть із впевненістю. Однак кількість його мутацій в шипоподібному білку викликає серйозне занепокоєння. 

У новому штамі більше мутацій, аніж навіть у наразі найбільш заразного варіанту “Омікрон” (46 в IHU проти 32 в Омікрону). Саме завдяки великій кількості мутацій нові штами й поширюються настільки швидко.

Учені побоюються, що IHU може виявитися більш стійким до вакцин, аніж його попередники. Вони прогнозують, що таких варіантів у майбутньому може бути виявлено набагато більше. 

«Варіанти SARS-CoV-2 стали серйозною вірусологічною, епідеміологічною та клінічною проблемою, особливо в питанні ефективності імунітету, розвиненого вакцинами проти коронавірусу», — пишуть французькі дослідники.

Нагадаємо, що тиждень тому  Львові  пітвердили перший випадок зараження штамом «Омікрон».

Загалом минулої доби, 3 січня, у Львівській області підтвердили 85 нових випадків коронавірусної хвороби. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ