У Франції при проведенні розкопок в невеликому містечку Сен-Вульбас виявили комплекс поховань залізного віку, серед яких знайшли могилу жінки, похованої з прикрасами.

Про це повідомляє Апостроф.

Як зазначається, співробітники Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції (Inrap) вели розкопки  площі близько одного гектара на правому березі річки Рона.

Це місце століттями використовувалося для похоронів. Тут було розкопано курган правильної круглої форми, рукотворно створений, ймовірно, в першій половині VIII століття до н.е. На думку вчених, він використовувався для поховання останків кремованих тіл.

Зазначається також, що вона була похована в дерев'яному саркофазі, видовбаному зі стовбура дерева. Сама труна не зберігся але добре видно її відбиток. Ширина поховання становила 1,1 метра, а довжина - 2,85 метра. На дні були укладені тесані колоди, в пази на яких і був щільно встановлений саркофаг. Аналіз мікрочастинок, знайдених в грунті, показав, що він був виготовлений з дуба.
У гробниці знаходилися ритуальні предмети, зокрема керамічний посуд, а руку жінки прикрашав цінний браслет. Її стегна охоплював розкішний пояс шириною близько шести сантиметрів, виготовлений зі шкіри та покритий скляними намистинами різного кольору, які чергувалися з мідними дисками. Жінка померла у зрілому віці і була похована в розкішному одязі, на що вказують збережені металеві застібки.

ІА "Вголос": НОВИНИ