Імовірність того, що Білорусь нападе на Україну, незважаючи на раптову перевірку білоруської військової готовності 13 грудня, є низькою. Однак РФ продовжує схиляти Мінськ до цього.

Такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення війни. Не спостерігають ознак формування ударного угруповання білоруських військ і у Генеральному штабі Збройних сил України.

Так, у звіті ISW нагадали, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав провести раптову всебічну перевірку боєздатності білоруських збройних сил.

Проте, зважаючи на все, навчання не є прикриттям для зосередження білоруських та/або російських сил поблизу плацдармів для вторгнення в Україну.

Але війська активно виконують завдання, поставлені у межах навчань. Білоруські сили перекинули 25 БТР-80 та 30 вантажівок з особовим складом у напрямку Малорити. Також російські танки Т-80 були перекинуті з Обуз-Ліснівського на Брестський полігон (приблизно за 30 км від білорусько-українського кордону) 12 грудня.

13 грудня РФ перекинула три перехоплювачі МіГ-31К на білоруський аеродром у Мачулищах.

Те, що відбувається, ймовірно, є частиною російських інформаційних операцій, які передбачають, що білоруські сухопутні війська можуть приєднатися до російського вторгнення в Україну. Однак включення Білорусі у наступальну війну малоймовірне.

Як писав «Вголос», Київський міський голова Віталій Кличко повідомив про вибухи в Шевченківському районі столиці.

ІА "Вголос": НОВИНИ