Генеральна Прокуратура України підтвердила оголошення підозри двом колишнім народним депутатам від «Опозиційного блоку» Вілкулу та Колєснікову.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Обох ексдепутатів підозрюють за статтею «Зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки».

«Встановлено, що протягом 2011-2012 років колишній голова Дніпропетровської ОДА (тоді посаду обіймав Олександр Вілкул – ред.) всупереч положенням Земельного кодексу України надав земельні ділянки сільськогосподарського призначення гірничо-збагачувальним комбінатам, змінивши їх цільове призначення з сільськогосподарських земель на землі промисловості. Посадовець <…> порушив вимоги чинного законодавства, внаслідок чого близько 2000 пайщиків спричинено збитки у вигляді вибуття із їх власності земельних ділянок загальною площею майже 21 га, на суму понад 12 млн грн, а державі через знищення родючого шару ґрунту при проведенні гірничих робіт підприємством – на суму майже пів мільйона гривень», – йдеться в повідомленні ГПУ.

За даними ГПУ, Колєснікова підозрюють у тому, що в період з червня-грудня 2012 року він, тоді голова Агентства держмайна України, «зловживаючи службовим становищем, вчинив незаконні дії, внаслідок чого стало можливим відчуження об’єктів нерухомості – виробничого та лабораторно-побутового корпусу Державного підприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості імені Осади» у Дніпрі загальною площею майже 7 тис. кв м».

Цей інститут - єдиний на території України, що займався виробництвом стволів реактивних систем залпового вогню «Град», «Смерч», «Ураган», систем охолоджування головок самонаведення ракет, труб і має стратегічне значення для економіки й безпеки держави. У ГПУ зазначають, що це підприємство не підлягає приватизації, не може бути відчужене, вилучене, передане до статутного капіталу господарських організацій.

Досудове розслідування у цих справах триває.

Як писав «Вголос», про підозру Вілкулу та Колєснікову повідомив колишній генеральний прокурор Юрій Луценко.

ІА "Вголос": НОВИНИ