У Єгипті до кінця цього року планують відкрити нову адміністративну столицю країни четвертого покоління, де зможуть проживати шість з половиною мільйонів людей. А наразі там оголосили конкурс на найкращу назву для неї.

Про це повідомляє сайт УНН з посиланням на Ahram.

Державний інженерний орган, який реалізовує проект міста, пропонує єгиптянам до 18 листопада надсилати свої пропозиції щодо назви та слогана для нової столиці, а також інноваційного логотипу та візуальної ідентичності.

Зараз столиця Єгипту, Каїр, — шостий за величиною мегаполіс у світі. Там живе 22 мільйони осіб, п’ята частина населення країни, і це число продовжує зростати. У Каїрі не вистачає житла, постійні затори і забруднене повітря.

Уряд Єгипту ще у 2015 році вирішив не розбиратися з проблемами міста, а просто перенести столицю. Нова адміністративна столиця (НАС) за розміром буде трохи менша за Київ — 700 квадратних кілометрів.

Вона розташована за 45 км на схід від Каїра. У місті, де будуть міністерства, парламент, урядові установи та всі необхідні служби, зможе проживати 6,5 млн людей.

Нову столицю Єгипту буде оснащено передовими технологічними системами. Люди використовуватимуть смарт-карти й додатки, щоб відчиняти двері та здійснювати платежі. Загальнодоступний Wi-Fi поширюватимуть ліхтарні стовпи.

Також для жителів створять один мобільний застосунок, за допомогою якого можна буде керувати всіма життєво важливими справами: сплачувати рахунки за комунальні послуги, повідомляти про проблеми різні місцеві служби тощо.

Щонайменше 6 тисяч камер на кожній вулиці відстежуватимуть скупчення людей і затори на дорогах, виявлятимуть випадки крадіжок, спостерігатимуть за підозрілими людьми або об’єктами і запускатимуть автоматичні сигнали тривоги під час надзвичайних ситуацій.

Нова адміністративна столиця Єгипту

Влада заявляла, що необхідність заснування нового міста пов’язана з перенаселенням Каїра.

Макет нової адміністративної столиці Єгипту на презентації у 2015 році. Фото: Khaled Desouki / AFP
Макет нової адміністративної столиці Єгипту на презентації у 2015 році. Фото: Khaled Desouki / AFP

Головним ідеологом НАС є президент Єгипту Абдул-Фаттах Ас-Сісі, який організував військовий переворот у країні у 2013 році. Громадяни та ЗМІ критикують рішення про перенесення столиці за те, що такий масштабний проєкт не обговорюють із населенням. У цій ідеї бачать спробу посилити безпеку не жителів Єгипту, а чиновників і військових: у НАС зведуть нові будівлі для уряду, тоді як вулиці не будуть схожі на вузькі лабіринти Каїра, в яких важко підтримувати правопорядок.

Крім того, проєкт виявиться недоступним для більшості єгиптян, оскільки квартира в НАС із двома спальнями обійдеться в суму від $62 тисяч. Столиця скоріше приверне багатші верстви населення, підтримкою яких і заручився нинішній режим.

ІА "Вголос": НОВИНИ