Резонансну і вельми складну справу розглядають у Шевченківському суді Києва. Тут судять командира третього стрілецького відділення військової частин А7293 Андрія Остаповича, який у квітні минулого року застрелив з пістолета двох цивільних чоловіків. Про цю справу повідомляє сайт “Судовий репортер”.

Що відомо слідству про факт розстрілу

Вранці 8 квітня 2022 року Остапович зі своєю співмешканкою прибули в село Рославичі Обухівського району і відпочивали у своїх знайомих, вживаючи спиртне. Близько 13.45 Остапович із подругою начебто поїхали машиною до сільського продуктового магазину, щоб докупити алкоголю, але виявилося, що там перерва. Повертаючись до будинку своїх друзів, Остапович нібито на великій швидкості промчав повз зупинку громадського транспорту. Біля зупинки у той час перебували двоє місцевих жителів  Руслан Тугай, який сидів у машині, і спілкувався з Вікторем Бойко, який стояв поруч на велосипеді, тримаючи на ремінці собаку. 

Остапович начебто не впорався з керуванням, пропустив поворот і зʼїхав на ґрунтову дорогу, де зупинився на відстані 100 метрів від Тугая і Бойка. Останні, за версією слідства, вирішили підʼїхати до Остаповича, щоб зʼясувати, що сталося і чи потрібна допомога. Бойко спілкувався із водієм через приспущене вікно автівки, а Тугай стояв за кілька метрів далі.

Під час розмови, як написано в обвинувальному акті, між Остаповичем і Бойком «на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин виник конфлікт». Військовий відкрив водійські двері своєї машини, вийняв із кобури пістолет та зробив по три постріли у Тугая і Бойка.

Від вогнепальних поранень чоловіки, на жаль, загинули на місці. Остапович після пострілів поклав пістолет у кобуру і вернувся до друзів, де був затриманий того ж дня через кілька годин.

Справу передали до суду в липні минулого року. Остапович вину не визнав і має альтернативну версію подій.

 Навмисно ігнорувалися показання свідків та інші докази, які вказували на самооборону… Це відбулося під час нападу на Остаповича двох осіб, які були разом із собакою  розповів адвокат Іван Макар.

Дії Остаповича, як вважає захист, могли бути умисним вбивством в стані сильного душевного хвилювання (ст.116 ККУ) або умисним вбивством при перевищенні меж необхідної оборони (ст.118 ККУ). 

Для зʼясування мотивів обвинуваченого адвокат клопотав про додаткову психологічну експертизу. Остапович півтора року без жодної ротації служив у зоні бойових дій в складі батальйону «Айдар», був поранений і контужений. Експерт мав би відповісти, чи впливав такий досвід на адекватне сприйняття Остаповичем можливих загроз, чи усвідомлював він свої дії, чи був у стані афекту. 

Суд у повторній експертизі відмовив. Наразі у справі ще не досліджувалися висновки вже проведеної раніше експертизи і не був допитаний жоден зі свідків. 

У залі суду була присутня мати загиблого Руслана Тугая

 Ти чого приїхав в наше село?! Стрілять хлопців молодих  вони в теробороні були, мали право тебе затримувати, тому що ти порушував. Вони не просто так до тебе причепилися. Аби ти як людина здався.

Навіщо ти почав стріляти по них ?! Ти що не міг мирно з ними розійтися ?! Ти двох молодих хлопців повбивав ні за що, ні про що. Від чого він захищався ?! Від беззбройних хлопців, які були в теробороні ?! Забрав життя молодих хлопців, забрав у мене старість… 

Остапович слухав жінку мовчки і потім пообіцяв, що розповість усе в дебатах. Адвокат обірвав суперечку і порадив висловлюватися тільки в судовому засіданні. 

15 березня захисник Остаповича заявив відвід прокурору і всьому складу суду, кажучи, що вони є українофобами. Відвід не задовольнили і суд досліджував письмові докази  зокрема, документи щодо огляду автівки Остаповича, свідоцтва про смерть Бойка і Тугая, також висновок судмедксперта щодо тілесних ушкоджень загиблих.

Суддя зацитував, що в Тугая наскрізні вогнепальні поранення голови, попереку і грудної клітки, а в Бойка  плеча, грудей і стегна. Такі ушкодження, як вважає експерт, могли утворитися за тих обставин, про які вказала на допиті і слідчому експерименті свідок  співмешканка Остаповича, яка була з ним у машині під час конфлікту.

Обвинуваченого утримують під вартою без можливості звільнення під заставу. Йому загрожує довічне позбавлення волі. Прокурор каже, що цей чоловік раніше судимий і скоїв злочин під час іспитового строку.

У 2020-му Остаповича судили за незаконне придбання і зберігання психотропної речовини  амфетаміну. Згортки знайшли у нього поліцейські при особистому огляді. Вину Остапович не заперечував і суд покарав його умовно, призначивши півтора року випробувального строку.

Раніше у 2012-му його судили в Чернівцях за крадіжку запчастин із залізничної колії і покарали штрафом у 850 гривень.

Свою вину Остапович тоді також визнав.

ІА "Вголос": НОВИНИ