Столичні правоохоронці викрили та повідомили про підозру в шахрайських діях особі, яка за грошову винагороду видавала громадянам посвідчення неіснуючої міжнародної організації, замаскованої під ОБСЄ.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

У ході досудового розслідування встановлено, що на території Києва діє злочинна група, учасники якої причетні до виготовлення та продажу посвідчень членів «Міжнародної Дипломатичної Місії ОБСЄ» (International Diplomatic Mission), яку зловмисники видавали за справжню ОБСЄ.

Так, для реалізації злочинного плану учасники групи зареєстрували на території Києва громадські організації, які мають схожі назви з офіційним представництвом ОБСЄ в Україні, та створили вебсайт із назвою, схожою на офіційний вебсайт зазначеної установи.

За наявними даними, за грошову винагороду у розмірі 1,5 тис. євро учасники групи «зараховували» громадян України та нерезидентів (вихідців із країн Близького Сходу) до списку членів «дипломатичної місії ОБСЄ», а фактично у зазначені громадські організації.

Після цього зловмисники виготовляли та видавали їм посвідчення, схожі на оригінальні, що начебто надають можливість перетину кордону по зеленому коридору без карантинних обмежень, отримання через рік після вступу в організацію дипломатичних паспортів, соціальної допомоги та безкоштовного лікування за кордоном, а також інші привілеї.

За попередніми даними, «послугами» зловмисників скористалися сотні громадян. Водночас членство у вищезазначеній громадській організації не надавало їм жодних привілеїв.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, Російська Федерація продовжує дискредитувати роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Таким чином намагається надати прикриття своїм військовим на тлі загострення ситуації на Донбасі й вздовж кордону з Україною. 

ІА "Вголос": НОВИНИ