Як передає AFP , лідер Колумбії закрив замок на останньому ящику з партією гвинтівок, які здали повстанці в рамках програми з роззброєння. 

«У міру роззброєння... конфлікт дійсно закінчився, і в житті нашої нації починається нова фаза. Це дійсно історичний момент для країни», – сказав Сантос. 

Президент наголосив, що за 198-річну історію республіки не було такого тривалого конфлікту, як протистояння між урядом і FARC.

Сили повстанців заявили, що 1 вересня FARC офіційно перетвориться в політичну партію, що стане важливим кроком в реінтеграції в суспільство. 

«Незабаром ми проведемо установчий з'їзд нової політичної партії, яка буде називатися Альтернативні революційні сили Колумбії», – сказав один з керівників FARC Іван Маркес. 

Ліворадикальне повстанське угрупування FARC було засноване в травні 1964 року. Її ряди складалися в основному з жителів країни, яких об'єднали ідеї Карла Маркса, Володимира Леніна та Симона Болівара. 

Нагадаємо, що в липні 2016 року уряд Колумбії підписав угоду про припинення вогню з повстанським рухом FARC. 

У серпні 2016 року повстанці оголосили про досягнення згоди щодо закінчення громадянської війни, що тривала протягом півстоліття.

Протистояння колумбійської влади і лівих екстремістів з FARC – найдовший за часом конфлікт уряду і повстанців в історії західної півкулі. 

За оцінками, жертвами конфлікту стали 220 тисяч осіб, близько 60 тисяч колумбійців вважаються зниклими безвісти, близько 7 млн втратили дах над головою. 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ