Відома українська телеведуча Яніна Сололова пригадала чинному нардепові від «ЄС» Олексієві Гончаренку політичні гріхи минулого.

Соклова записала з Гончаренком відверте інтерв’ю.

Так, Яніна нагадала в ефірі програми факт із біографії свого гостя: «Олексій Гончаренко у 2014 році був головою Одеської облради, а з протягом 2005 – 2014 рр – член «Партії регіонів», активний прибічник надання російській мові статусу державної в Україні».

«Я ніколи не був у керівництві «Партії регіонів», я ніколи не спілкувався з Януковичем і не був з ним знайомий особисто, - заявив на це нардеп. - Один раз на якомусь партійному заході я потис йому руку – це єдиний раз, коли я з ним мав контакт».

При цьому народний обранець зауважив: якби все повернути назад, не вступав би у 2005 році у «Партію регіонів».

«Але на той момент мені здавалося, що партія, у якої прописана євроінтеграція…. Мені тоді здавалося, що ці ідеї: мета – євроінтеграція, Росія – наш добрий сусід і друг і брат – це нормально і те, чого потребує Україна», - продовжив він.

І додав: «Життя, на жаль, (!) виправило мою думку. Прийшов 2014 рік – я обрав Україну. А в «Партії регіонів» були різні люди, багато з них сьогодні є українськими патріотами»..

На це Соколова зауважила: «У нас є відео 2009 року».

У титрах до відео зазначено: відео зняте в серпні 2009 року під час мітингу «За Одессу! За Януковича». Разом з Гончаренком на сцені виступали відомий кремлівський пропагандист-українофоб Анатолій Вассерман.

«Україна завжди була двомовною, а сьогодні у нас намагаються забрати те, що неможливо забрати - «радной язик», - сказав тоді Гончаренко.

«В мене сьогодні інша думка, - виправдався він. - Тоді мені здавалося, що є проблема і права російськомовних людей … якимось чином є на них тиск. Сьогодні це видається чимось з іншого життя».

«Тобто якби війни не було, ваші думки, можливо, були б схожими?», - перепитала ведуча.

«Я не знаю, як це можна в житті прорахувати, якби війни не було… - намагався пояснити нардеп. - Єдине, що зараз можу вам сказати: російська мова - це не власність Путіна і воювати з нею я не бачу сенсу. І те, що українська культура двомовна – я можу повторити і сьогодні, але я не бачу жодних утисків російської мови».

У нас є ще одне відео: це вже, коли ви складали повноваження члена «Партії регіонів» - це 19 лютого 2019 року, події на Майдані», - продовжила Соколова.

«У країні починається громадянська війна… Країну ведуть до катастрофи», - заявляв тоді Гончаренко і розповів, чому покидає «Партію регіонів».

«Це було достатньо емоційне звернення – у момент, коли вбивали людей….Я не підбирав ідеальні слова, головне – думка, з якою я йшов, що «країну ведуть у прірву і у всьому винна влада», - виправдовувався нардеп.

«Очевидно, що проти нас ведеться агресія. Проти України веде війну Росія. А так я тоді це сформулював» - додав він.

Дивитися відео з 1 хв 3 с.

ІА "Вголос": НОВИНИ