Від сьогодні, 24 листопада, розпочала роботу державна комісія з питань педофілії. Тут можна повідомити про злочини або про їх приховування, що стосуються педофілії. Про це повідомляють польські медіа.

Державна комісія з питань педофілії, створена кілька місяців тому, з вівторка, 24 листопада, приймає повідомлення про злочини, які потім перевірятиме.

“Заяву можна подати особисто, електронною поштою або поштою звичайною, - зазначає голова комітету, доктор Блажей Кмяцяк. - До нас можуть звертатися і ті, хто знають про такі злочини і безпосередньо потерпілі. Причому інформація не обов’язково має бути актуальною. Ми розглядаємо також факти минулих років.

Як зазначає видання «Rzeczpospolita», заявки потрібно подавати за спеціальною формою, яка буде доступна на веб-сайті комітету за адресою www.pkdp.gov.pl. Її можна подати особисто ( електронною поштою [email protected]) або надіслати поштою (ul. Twarda 18, 00-105 Варшава).

Так польське суспільство відреагувало на проблему сексуального насильства над дітьми. Закон про створення державної комісії з роз'яснення випадків дій проти сексуальної свободи та порядності щодо неповнолітньої особи віком до 15 років (це її повна назва) Сейм прийняв 30 серпня 2019 року. Це була реакція на фільм братів Секельських «Просто не кажи нікому »про педофілію в Церкві.

Якими питаннями в першу чергу займуться члени комітету із семи членів? Кміцяк цього поки не розкриває, але ще у серпні в інтерв'ю «Rzeczpospolita» він заявив, що «жодна справа педофілів не залишиться поза увагою».

“ Один із перших матеріалів, який надійде до комітету, буде наданий нам речником з прав дітей, і це будуть питання, відомі громадськості з фільмів братів Секельських та пана Латковських, - сказав він тоді і додав, що комітет "працюватиме разом із кожною людиною, хто дійсно хоче допомогти жертвам педофілії”.

Депутат Джоанна Шойрінг-Вілгус наголошує, що не треба боятися єпископів, які прикривали педофілію. Відповідний звіт було представлено Папі Римському в лютому 2019 року, безпосередньо перед Ватиканським самітом з питань педофілії.

Зараз у Ватикані триває розгляд щодо кількох єпископів, згаданих у цій доповіді.

У Польщі Закон набрав чинності 29 вересня 2019 року. Було домовлено, що комісія буде складатися із семи осіб, і право пропонувати кандидатів у члени буде Сейм, Сенат, прем'єр-міністр, президент та омбудсмен з прав дітей.

Вголос писав

про ситуацію з коронавірусом у Польщі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ