У Кремлі вважають саміт «Кримської платформи» «недружнім щодо Росії».

Про це в понеділок сказав журналістам прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, повідомляє російське державне агентство ТАСС.

«Ми ставимося до цього заходу як до надзвичайно недружнього щодо нашої країни. Ми категорично не сприймаємо подібні твердження щодо російського регіону, щодо Криму. В цьому плані ставлення абсолютно однозначне – ставимося як до антиросійського заходу», – заявив представник Кремля.

23 серпня у Києві розпочався перший інавгураційний саміт «Кримської платформи», який офіційно запустить міжнародний формат з питання деокупації Криму.

У конференції беруть участь урядові делегації аж 45 країн: США, всіх членів ЄС, Грузії, Молдови, Туреччини, Північної Македонії, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Канади, Ісландії. Серед них будуть дев'ять президентів, чотири прем'єр-міністри, 14 голів МЗС, а також інші політики і посли.

Таким чином, в саміті беруть участь всі країни ЄС і НАТО, країни G7 в повному складі та країни Нормандського формату за винятком РФ.

Українська влада розраховує, що «Кримська платформа» стане постійним майданчиком, який допоможе з часом повернути Крим.

Однак Росія висловлювала протест проти проведення саміту: незадовго до його початку Москва запровадила персональні санкції проти голови МЗС України Дмитра Кулеби і секретаря РНБО Олексія Данилова.

ІА "Вголос": НОВИНИ