У Кремлі відреагували на офіційну відповідь США щодо вимог Росії не розширювати НАТО та не приймати туди Україну. Про це повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

«Приводів для оптимізму не так багато», - цитує Інтерфакс слова Пєскова, повідомляє ВВС.

«Не можна сказати, що наші міркування були враховані чи була продемонстрована якась готовність враховувати нашу занепокоєність», - сказав він, але порадив не спішити з оцінками.

Згодом російський міністр Сергій Лавров уточнив російську позицію щодо документів США.

«Там є реакція, що дозволяє розраховувати на початок серйозної розмови, але з другорядних тем. Щодо основного питання в цьому документі позитивної реакції немає», - йдеться у повідомленні, викладеному на сайті російського міністерства.

Лавров уточнив, що головним питанням для Росії є недопущення подальшого розширення НАТО на Схід та «розміщення ударних озброєнь, які можуть загрожувати території Російської Федерації».

Дмитро Пєсков додав, що перспективи для продовження діалогу є.

«Це в наших інтересах і в інтересах американців. А що стосується предметного діалогу за тими проєктами документів, то тут є питання іншого характеру», - сказав прессекретар.

За його словами, зараз із відповідями США знайомиться президент Росії Володимир Путін, і треба час, щоб повністю проаналізувати документи. Після цього Путін заявить про позицію Росії.

Як скоро це станеться - невідомо, сказав Пєсков, але з реакцією затягувати не будуть.

Ввечері 26 січня США офіційно передали відповідь на вимоги Росії. Зокрема, йшлося про вимогу більше не розширювати НАТО на Схід та не приймати Україну в альянс.

Як повідомляв «Вголос», Сполучені Штати не виключають варіанту введення санкцій проти особистих ділових і економічних інтересів Путіна та його оточення в разі нового вторгнення Росії в Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ