27 будинків житлових комплексів «Патріотика», «Еврика» та ще 5 будинків, які обслуговує ТОВ «Аркада-Житлосервіс», під загрозою повного або часткового відключення від електроенергії.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації (КМДА). 

Проблемна ситуація сформувалася через борги обслуговуючих компаній за електропостачання. Борги обслуговуючих компаній накопичилися, коли банк визнали неплатоспроможним та їх рахунки заблокували.

Обслуговуючі компанії накопичили борги за холодне водопостачання – 5,52 млн грн, за опалення – 3,41 млн грн.

Якщо ситуація не зміниться, поставку електроенергії протягом 90 днів здійснюватиме Постачальник Останньої Надії (ПОН), а вже після зазначеного терміну, за відсутності іншого постачальника, подача електроживлення припиниться», уточнили у столичній адміністрації.

Крім того, до КМДА звернулася низка компаній, які обслуговують будинки згаданих ЖК та які повідомили, що їх рахунки також заблоковані в банку «Аркада».

«Сумарно на рахунках обслуговуючих компаній заблоковано понад 3 млн грн, які раніше зібрали з мешканців за обслуговування будинків і прибудинкових територій», – наголошується у повідомленні.

«YASNO» (ТОВ «Київські енергетичні послуги») надіслало попередження про розірвання договору з обслуговуючими компаніями в разі несплати за електроенергію також у вересні, що автоматично переведе постачання цих будинків у ПОН із квартирами, які не мають прямих договорів з «YASNO». Будинки, в яких усі квартири мають прямі договори, ризикують бути відключеними в місцях загального користування, що призведе до відключення ліфтів, постачання опалення та води.

«Все це ставить під загрозу електропостачання, водопостачання будинків і початок для них опалювального сезону», – підкреслили в КМДА.

25 серпня правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ АКБ «Аркада» до категорії неплатоспроможних, у зв'язку з чим була введена тимчасова адміністрація.

Проблеми в банку з капіталом виникли через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.

Раніше повідомлялося, що cуд взяв президента неплатоспроможного банку «Аркада» Костянтина Паливоду під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави у розмірі 21 млн грн. Його підозрюють у привласненні 50 млн грн на будівництві житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика» у Києві.

ІА "Вголос": НОВИНИ