Київводоканал перевірив каналізацію міста на наявність у стічних водах коронавірусу. Проби брали протягом липня-серпня, щоб допомогти вченим, і вірусу у них не знайшли.

Про це повідомила пресслужба Київводоканалу.

Зокрема зазначається, що дослідження проводили в межах всесвітньої ініціативи, започаткованої мережею референс-лабораторій, дослідницьких центрів та організацій, які займаються моніторингом виникаючих речовин (Network of reference laboratories, research centres and related organisations for monitoring of emerging environmental substances — NORMAN). Аналізи робили за єдиним стандартом.

Протягом липня-серпня було відібрано 30 зразків стічних вод у 5 містах України, в тому числі і в Києві. Досліджували як стічні води, що тільки потрапляють на очисні споруди, так і ті, що вже пройшли очищення. Аналіз проводила генетична лабораторія «Diagen», розташована у Києві.

SARS-COV-19 не виявили у жодній з проаналізованих проб. Цю інформацію передали в базу даних NORMAN як науковий внесок України.

Як відомо, науковці Єльського університету та Станції експериментального сільського господарства в Коннектикуті заявили, що аналіз стічних вод може надати попередження епідеміологам про поширення коронавірусу в населеному пункті.

А от китайські дослідники заявили, що коронавірус може поширюватися через каналізаційні труби у будинках, пише Bloomberg. Дослідження вони розпочали, оскільки вірус виявили у ванній кімнаті квартири, де ніхто не живе, але сусіди знизу були хворі на COVID-19.

Вчені провели експеримент і перевірили, чи може коронавірус поширюватися трубами через маленькі аерозольні частинки, які можуть утворитися після змиву туалету. Це припущення підтвердилося і вони дійсно можуть потрапити в сусідні квартири по трубах, кажуть вчені.

Водночас експерти американського Центру контролю і профілактики захворювань (CDC) повідомляють про відсутність доказів поширення збудника COVID-19 через воду в басейнах, джакузі, спа-центрах тощо. Дезінфікуючі засоби для очищення згубно на нього впливають.

ІА "Вголос": НОВИНИ