Обсяг аліментів на одну дитину в країні в середньому становить 110 євро.

Про це повідомляє «ВВС».

"Ми вивчили зарубіжний досвід і дійшли висновку, що нова норма щодо водійських прав нам підходить. Вже на стадії обговорення цієї ініціативи люди почали дзвонити в держустанови і цікавитися, що зробити, щоб у них не відібрали права", - сказала представниця Мін'юсту Латвії Сіндія Шубе.

Раніше держава в особі Мін'юсту і підвідомчих йому установ стимулювала неплатників, публікуючи списки їх імен і прізвищ.

"Ми вирішили відмовитися від цієї практики після відповідного рішення Конституційного суду і скарги з боку омбудсмена. Суд дійшов висновку, що такий список порушує права дітей", - продовжує Сіндія Шубе.

Крім того, закони передбачали втручання судового виконавця. Однак з огляду на велику частку тіньової економіки це втручання не завжди приносило плоди.

"Якщо у людини немає ні майна, ні офіційних доходів, то судовому виконавцю нічого з неї взяти", - додала Сіндія Шубе.

Деяких категорій громадян, передовсім тих, хто водінням заробляє на життя, нова норма не торкнеться.

Закон набуде чинності 1 квітня 2017 року. Зараз кількість неплатників у Латвії близько до 33 тисяч осіб.

Сьогодні в Латвії обсяг аліментів на одну дитину в середньому становить 110 євро, а загальна сума заборгованості неплатників - близько 200 мільйонів євро. Якщо батько не справляється зі своїми зобов'язаннями, за нього це робить держава, яка згодом стягує суму з неплатника.

Нагадаємо, в серпні в Латвії ввели кримінальну відповідальність за незаконну службу в іноземних військах.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ