Лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини 1962 року американського вченого Джеймса Уотсона позбавили почесних звань через його висловлювання про раси та інтелект.

Як пише BBC, нещодавно в одній з телепередач Уотсон заявив, що гени нібито впливають на відмінність між середнім IQ представників європеоїдної та негроїдної рас. Натомість  спеціалісти лабораторії Колд Спрінг Харбор, яку колись очолював Уотсон, назвали слова 90-річного вченого бездоказовими і необдуманими.

Зараз науковець проживає в будинку престарілих, де він відновлюється після автомобільної аварії. Оточуючі вважають, що він не зовсім в собі.

Уотсон вже робив подібну заяву в 2007 році, але тоді вибачився. Він заявив, що майбутнє Африки видається йому досить сумним:

"Соціальна політика ґрунтується на припущенні, що їх інтелект відповідає нашому (європеоїдної раси, - ред.). У той час як тестування показують, що це не так", - заявив тоді вчений.

Як наголошував Уотсон, він сподівається, що всі люди рівні, але "кому доводилося мати справу з чорношкірими підлеглими, той знає, що це не так".

Після цих слів американський вчений втратив посаду в лабораторії Колд Спрінг Харбор, однак зберіг почесні звання після вибачень.

ІА "Вголос": НОВИНИ