Вже троє осіб потрапили до лікарні у Львові з переохолодженням та обмороженням.

Про це «Вголосу» повідомив заввідділенням Центру термічної травми 8-ї лікарні, Першого територіального медичного об’єднання Львова Василь Савчин.

Один з них має загальне переохолодження і після консервативного лікування він повернеться до нормального життя.

А ось іншому пацієнтові довелося ампутувати пальці на обох ногах та частину стопи.

Лікар зауважив, що 95 відсотків пацієнтів, які потрапляють до лікарні з обмороженнями, перебували у стані алкогольного сп’яніння.

За його словами, протягом зими до лікарні госпіталізують від 65 до 120 осіб з обмороженнями.

«Це ті пацієнти, які потребували хірургічного втручання. Вони мали обмороження пальці на руках чи ногах і треба було ампутувати», - каже він.

Василь Савчин також зазначає, що часто особи, які зазнали обмороження, не оцінюють адекватно свій стан, не звертаються за медичною допомогою та сподіваються, що це минеться. А до лікарів йдуть вже  коли вже настають незворотні зміни.

За словами лікаря, з обмороженнями також приходять і дівчата та хлопці, які, попри холоди та морози, намагаються вбиратися модно, але не за сезоном.

«Поступали дівчата, які ходили у модному взутті з голими щиколотками та намочили ноги. Там, на щастя, обійшлося без ампутації. Але кілька років тому був хлопчина, який так само відморозив ноги, то йому ампутували стопу», - розповідає лікар.

Також кілька років тому у лікарні лікувалася 16-річна дівчина, яка в морози вбрала модне гарне пальто без кишень, а рукавички десь загубила. Їй вистачило з пів години погуляти так на морозі, аби відморозити руки. На щастя, тоді всі пальці дівчині вдалося врятувати, хоча лікування було тривалим. Школярка тоді зізналася, що не ввірила мамі, яка переконувала, що обморозитися дуже легко. 

Лікар просить батьків бути уважнішими й не нехтувати станом дітей, які в ці дні досхочу бавляться у снігу. Адже цими вихідними йому довелося надавати допомогу дитині, яка тривалий час ходила у мокрому взутті по морозу та обморозила собі ніжки.

«Коли є обмороження, то треба зняти одяг, закутати обморожені ноги чи руки в теплу тканину, не мастити ніякими кремами, не гріти нічим, бо зникає чутливість і грілка з гарячою водою може викликати тромбоз судин. Натомість треба дати людині гарячого чаю з цитриною, аби організм сам нагрівався. І стежити за станом кінцівок. Якщо бачите що набряк не зменшується, тканини робляться синюшними, то - терміново до лікаря. Дуже важливо звернутися в перші 6-8 годин, аби уникнути ампутацій», - радить заввідділенням Центру термічної травми, 8-ї лікарні Першого територіального медичного об’єднання Львова Василь Савчин.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові через переохолодження померла жінка.

ІА "Вголос": НОВИНИ