На сьогодні у лікарнях Львова перебуває 451 особа, недужа на Covid-19.

Про це «Вголосу» повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Так, в дитячій лікарні лікуються 92 дитини. Найменшому з недужих два місяці.

За словами керівника Центру педіатрії Першого ТМО Львова Ірини Бережної, на сьогодні у 87 дітей вже підтверджений ковід.

«Діти всі у стані середньої важкості, складних випадків нема. Найменшій дитині – два роки, найстаршому – 16. Хочу зауважити, що підлітки важче хворіють», - каже вона.

За словами лікарки, основні симптоми хвороби – це висока температура, з якою батьки не можуть дати собі ради.

«Цей штам ковіду мені нагадує вірус кору: надзвичайно висока заразність та скорочений інкубаційний період», - говорить Ірина Бережна.

24-річна львів'янка Роксолана, мама двох тримісячних Марка та Артема каже, що спочатку підвищилася температура в одного сина, потім – в іншого. Температура не збивалася, то ж довелося викликати «швидку» і їхати до лікарні.

Тримісячні Марко та Артем занедужали на ковід

«В лікарні зробили тести, які виявилися позитивні», - каже Роксоляна.

За її словами, вона навіть уявити собі не може, де діти могли заразитися. Адже в людні місця з дітьми вони не ходили.

Що стосується дорослих, то у лікарні швидкої допомоги зараз перебуває 272 особи, з них у реанімації – 27. За останню добу до лікарні поступило 29 пацієнтів. А у 8 міській лікарні Львова – 92 особи, хворих на ковід. З них у реанімації – 8 осіб. За добу до лікарні госпіталізували вісім осіб.

76-літня пані Тамара зізналася, що вона не наважилася вакцинуватися від ковіду. Свою відмову пояснила тим, що колись, давніше, її вакцинували від іншої хвороби. І вакцинацію вона перенесла дуже зле. То ж побоялася, що їй буде зле і після щеплення від ковіду.

Вона розповіла, що кілька днів лікувалася вдома. Але домашнє лікування не допомогло. То ж сімейна лікарка скерувала її до стаціонару.

Медсестра ковідного відділення Орися Костенко

Медсестра ковідного відділення 8 лікарні Першого ТМО Орися Костенко каже, що найважче – це зранку і ввечері, коли їй доводиться ставити крапельниці 42 пацієнтам.

«Крапельці починаємо ставити зранку і до третьої години по обіді. Тоді можна трохи присісти. А за кілька хвилин знов повторюємо», - каже вона.

За словами лікаря-терапевта ковідного відділення Першого ТМО Львова  Зоряни Романишин, за останній тиждень різко збільшилася кількість хворих, які потребують госпіталізації.

«Тенденція до підвищення захворюваності така ж, як і була у вересні минулого року.  За добу поступає від 28 до 35 пацієнтів. Це в 4-5 разів більше, ніж минулого місяця», - каже вона.

На жаль, за її словами, за останню добу померло п’ять пацієнтів.

Також серед госпіталізованих дуже мало вакцинованих. З 26 пацієнтів, які поступили за останню добу, тільки п’ятеро отримали першу дозу.  Решта – невакциновані.

Лікарка пов’язує такий спалах хвороби минулими святами, під час яких львів’яни не дотримувалися карантинних вимог.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», відсьогодні на Львівщині посилили карантинні обмеження для невакцинованих.

ІА "Вголос": НОВИНИ