З 8 листопада українці, які мають протипоказання до щеплення проти коронавірусу, зможуть отримати довідку про це і уникнути карантинних обмежень у "червоних" зонах чи під час подорожей Україною.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, зараз законодавство передбачає довідку для тих, у кого є протипоказання, наразі її немає, але будуть видавати з 8 листопада.

На сьогодні протипоказанням є сильна алергічна реакція на перше щеплення або алергія на один з компонентів вакцини.

“Є загальні протипоказання, які зазначені в наказі, і є протипоказання, які записані в інструкції виробника”, – зазначає Віктор Ляшко.

Водночас міністр зауважує, що часто звідкись з’являється ще низка міфічних протипоказань. Найпоширенішим є те, що люди думають, що перенесений ковід є протипоказанням до вакцинації, й починають відтерміновувати її на 6-8 місяців.

“Якщо людина перенесла хворобу, не має гострих симптомів, у неї відновився організм, то вона може одразу йти і робити щеплення. Бо за той час, поки вона чекає «міфічних 6 чи 9 місяців» шанс померти «в 11 разів більший, ніж у вакцинованих,» – наголошує міністр.

 Чи можна буде підтягнути довідку про протипоказання до covid-щеплення у Дії наразі ще невідомо.

За рекомендацією МОЗ не варто робити щеплення, якщо:

  • Температура тіла вище 38°C
  • Якщо є  алергія на один із компонентів вакцини.

Деталі про склад вакцин можна дізнатися з інструкцій на dec.gov.ua

Як зазначають медики, хронічні хвороби не є протипоказанням до щеплення! Навпаки, люди з хронічними захворюваннями ризикують важче перенести COVID-19, а тому потребують захисту, який дає вакцинація.

Не є протипоказанням для вакцинації вагітність. Також можна вакцинувати жінок, які годують грудьми.

Побутова чи сезонна алергії не перешкода для вакцинації. Люди з полінозом чи алергійним ринітом можуть щепитися навіть в період загострення хвороби.

Можна вакцинуватися людям з бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, діабетом.

Якщо онкохворий проходить курс імуносупресивної терапії, вакцинація може не мати належного ефекту. Тому варто порадитися з лікарем, коли саме краще зробити щеплення.

Людям з аутоімунними/системними захворюваннями потрібно вакцинуватися від коронавірусної хвороби, оскільки захворювання на COVID-19 може бути для них смертельним. Тим пацієнтам, які ще не отримують лікування, рекомендують зробити щеплення за два тижні до початку імуносупресивної терапії.

Вакцинуватися ВІЛ-позитивним людям можна і треба. Люди з ВІЛ у групі ризику тяжкого перебігу COVID-19. Вакцини не можуть спричинити захворювання навіть на тлі імунодефіциту, бо не є живими, “повноцінними” вірусами.

Читайте також:

При надії в пандемії: вагітність і коронавірус

Чи можна підхопити сезонний грип та COVID-19 одночасно?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ