Тисячі ліванських протестувальників взялися за руки, щоб створити живий ланцюг, що символізує національну єдність. До такого кроку вони вдалися під час антиурядових виступів у неділю, 27 жовтня.
Створений живий ланцюг протягнувся вздовж узбережжя від столиці Бейрута на південь і на північ Лівану. Організатори акції заявили, що планували, що цей живий ланцюг простягнеться на 171 кілометр, повідомляє ТСН.
За словами очевидців, демонстранти, котрі стали живими ланками ланцюга, співали національний гімн і скандували: «Ми хочемо тільки наших прав».
Водночас у рамках масових антиурядових виступів у неділю мітингарі й надалі блокували головні дороги країни, закликаючи уряд країни до відставки. Банки, школи і великі підприємства оголосили, що поки що вони залишатимуться зачиненими.
Нагадаємо, масові вуличні протести розпочалися в Лівані 17 жовтня, після того як уряд анонсував запровадження збору на користування месенджерами, як-от WhatsApp, для здійснення телефонних дзвінків. Збір мав становити в перерахунку 0,20 долара США на день. Згодом уряд скасував це рішення, однак протести не вщухли. Акції протесту практично паралізували життя країни.
18 жовтня прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі пообіцяв громадянам під час телевізійного звернення покращення ситуації та дав партнерам по урядовій коаліції три доби часу на розробку пропозицій щодо виходу з кризи. Реагуючи на вимоги протестувальників, урядову коаліцію залишила християнська партія «Ліванські сили». Від портфелів в уряді відмовилися віцепрем'єр-міністр та кілька міністрів від цієї партії.
Вже 21 жовтня уряд Лівану підтримав план реформ, запропонований прем'єр-міністром країни Саадом Харірі. Ухвалені урядом заходи передбачають скорочення зарплат міністрів і парламентарів удвічі. Також планується закриття або об'єднання деяких державних установ. Крім того, прем'єр Харірі пообіцяв не запроваджувати нові податки в наступному році. За його словами, саме демонстрації посприяли затвердженню пакета реформ. Утім, протестувальники у столиці країни Бейруті були незадоволені оголошеними Харірі реформами та вимагали відставки уряду.

ІА "Вголос": НОВИНИ