Як повідомила прес-служба вишу, Роалд Гоффман – американський учений, поет, драматург і філософ. Народився  в Золочеві (Львівська область), та в часи війни його родина переїхала спочатку в Польщу, потім у Німеччину, Австрію, а в 1949 – до США. Закінчив Колумбійський університет зі ступенем бакалавра медицини. У 1962 році отримав ступінь доктора хімії (Гарвардський університет).

Перший значний успіх до Роалда Гоффмана прийшов на початку 1960-х років, коли він запропонував метод розрахунків елементарних орбітальних молекул. З 1965 року – професор Корнельського університету.

Основні наукові дослідження Роалда Гоффмана стосуються хімічної кінетики та вивчення хімічних реакцій. Ім’я вченого є в назвах наукових теорій, наприклад, «Правило (закон) Вудварда-Гоффмана» (1970-го ці вчені видали книжку «Збереження орбітальної симетрії»).

У 1981 році спільно з японським ученим Фукуі Кен’іті здобув Нобелівську премією з хімії «за розробку теорії протікання хімічних реакцій», що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.

ІА "Вголос": НОВИНИ