Про це інформує власкор «Вголосу».

За словами депутата Бориса Смаля, потрібно ретельно стежити за тим, звідки надходять і на що витрачають благодійні внески, щоби рух коштів був прозорим, адже керівники навчальних закладів часто не можуть відповісти на питання про облікування допомоги.

«Благодійну допомогу в комунальних закладах міста надають у вигляді коштів, послуг, відповідних внесків. У багатьох випадках визначити, як надають цю допомогу, складно і визначити її походження неможливо, послуги часто не обліковують. Це питання не лише бухгалтерське, а й гарантійне. Проект рішення передбачає проміжний етап, етап переходу, а не просто закрити на це очі чи заборонити внески», – зауважив він.

Так, проектом рішення передбачено заборону готівки в будь-якому вигляді й від будь-кого, використання благодійних внесків і пожертв, отриманих від благодійників у вигляді безготівкових грошей, виключно для потреб фінансування відповідного комунального закладу за напрямами видатків, які визначають благодійники. Якщо конкретні цілі використання коштів благодійники не визначили, то шляхи спрямування благодійного внеску визначає керівник комунального закладу відповідно до нагальних потреб. У рішенні йдеться про те, щоби зобов’язати комунальні заклади здійснювати ведення бухгалтерського обліку благодійних внесків і пожертв у вигляді безготівкових грошей, а також благодійної допомоги у вигляді товарів, робіт, послуг, що їх надають благодійники.

Депутат Алла Надточій поцікавилась, яким буде результат після ухвалення такого рішення.

«Кількість благодійної допомоги не зменшиться, а ті готівкові кошти будуть продовжувати їх збирати, просто їх не можна передавати напряму, у руки керівнику. Це вплине на ситуацію, бо будь-які внески будуть обліковувати. Якщо в лікувальних закладах якийсь товар спричинить негативні наслідки, то буде кому відповідати. Так само з ремонтами: якщо плитка впаде комусь на голову, то буде гарантія і, відповідно, безпека», – розповів Борис Смаль.

Обранець громади Андрій Козюра запитав, чи одобрюють цей крок батьки.

«Я маю стосунок до навчальних закладів. Моя дитина вчиться в одному з них. Щодо думок батьків, то є два типи: якщо забезпечите з міського бюджету всі витрати, то вони тільки «за», інша частина стверджує, що їм незручно буде вносити кошти на якісь рахунки, вони не хочуть так платити, а просять лишити, як є. Тут не обмежують права, йдеться лише про облік коштів. 11 навчальних закладів Луцька вже підтримали таке рішення», – відповів Борис Смаль.

Депутат Микола Дендіберін наголосив, що це рішення необхідно підтримати, адже в Європі давно вже не збирають готівку.

«Станемо ми багатшими, як у Європі, тоді гроші збирати не будемо. Доведеться платити додаткові внески за обслуговування благодійних фондів, платити за банківські послуги. Ми просто ускладнимо роботу комунальних закладів у місті Луцьку», – додала Алла Надточій.

Своєю чергою, «свободівець» Богдан Богонос закликав підходити до питання комплексно.

«Нам потрібно насамперед не обманювати себе. Керівники мають перестати ходити і просити на свій комунальний заклад. Готівку треба заборонити, але нам слід передбачити кошти на потреби в бюджеті. Батьки самі вирішують, що їм потрібно передусім. Простіше купити самому, взяти чек, аніж чекати в казначействі, доки придбають замок чи лампочку. Йти в банк і витрачати час для цього більшість просто не буде. Рішення хороше, але треба підходити до нього комплексно», – зазначив він.

У підсумку обранці громади рішення не підтримали. Мер Луцька Микола Романюк дав доручення прорахувати необхідні кошти на мийні, дезінфекційні засоби і частину господарських товарів, щоб потім їх передбачити в бюджеті міста.

ІА "Вголос": НОВИНИ