Про це повідомляє власкор «Вголосу».

Відповідно до проекту рішення, у Луцьку пропонували заборонити розміщення та виступи цирків на території міста, якщо вони використовують у своїй дільності тварин без створення належних умов. Зокрема, неналежними умовами утримання вважають відсутність великих за розміром вольєрів для утримання диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах, басейнів для ведмедів та крокодилів, теплих приміщень для декоративних тварин, спеціальних кімнат для домашніх котів, утеплених вольєрів для собак тощо.

Окрім того, автор проекту, керівник КП «Ласка» Богдана Новарчук запропонувала заборонити діяльність звіринців, якщо дресирування тварин завдає шкоди їхньому здоров’ю.

За словами посадовця, керівництво кожного цирку, що має намір проводити виступи на території Луцька, повинно надати Луцькій міськраді пакет документів та фото, які включають підтвердження вказаних вимог.

Заступник міського голови Сергій Григоренко виступив за «свободу попугам, тиграм, козлам і всім іншим» та запропонував підтримати проект рішення. Секретар міської ради Юлія Вусенко теж запропонувала підтримати рішення, однак чіткіше прописати механізми перевірки та контролю відповідальних осіб.

Однак у більшості членів виконкому виникли сумніви щодо можливості контролю за виконанням усіх вимог цирками. «Це потрібно вирішувати на рівні держави. Я за таке рішення, але якщо ми ухвалимо його зараз, то пересувні цирки просто приїжджатимуть у навколишні села і будуть там виступати. Нічого не зміниться», – наголосив член виконкому Роман Романюк.

Своєю чергою, заступник мера Юрій Моклиця додав: якщо рішення підтримають, то воно створить резонанс і хоча б якось змусить задуматися власників звіринців над проблемами тварин.

У підсумку проект рішення вирішили відправити на доопрацювання, після чого його знову розглянуть на черговому засідання виконавчого комітету.

Додамо, проект рішення підготували у відповідь на петицію луцького реабілітолога домашніх тварин Вероніки Федосової-Цибульської, яка пропонувала луцькій владі заборонити діяльність пересувних звіринців, зоопарків, виставок диких тварин та цирків із використанням дресированих тварин.

ІА "Вголос": НОВИНИ