Як повідомили організатори, урочистий захід розпочали з гімну України у виконанні лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, заслуженої академічної капели України «Трембіта».

Опісля слово про талановитого душпастира і композитора виголосив Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архієпархії Української греко-католицької церкви.

«Вивчаючи  життя о. Михайла Вербицького, бачимо, що на його долю випало чимало важких випробувань. В десятирічному віці він лишився без батька, мати відмовилася від опіки над ним та його молодшим братом, коли вийшла вдруге заміж. Також о. Михайло похоронив двох дружин. І саме  людині, якій було призначено непросту долю, Бог дарує  талант писати музику, аби він не почував себе покинутим. Тому коли в наше життя прийдуть труднощі чи проблеми, згадуємо цього Богом обдарованого священика, композитора, чоловіка, який у важкий для себе життєвий час творив великі речі», - сказав у своїй промові Владика Венедикт.

Голова ГО «Держава гідності» Юрій Турянський у вітальному слові  підкреслив, що відзначення двохсотріччя з дня народження автора гімну України є символічним у рік, коли Україна відстоює незалежність та цілісність у боротьбі з російським агресором.

На  Урочистій академії прозвучали 11 духовних  та чотири  світські твори М. Вербицького у виконанні  хору та камерного оркестру Заслуженої академічної капели України «Трембіта» під  батутою Заслуженого діяча мистецтв України Миколи Кулика.Серед них: «Отче наш», «Заповіт»,«Ми Херувимів», «Слава Отцю», «Ангел вопіяше»та ін.

Мистецьку програму академії  майстерно провела Заслужена артистка України Ірина Швайківська. Автор проекту – Михайло Перун.

Організатори заходу: Львівська митрополія УГКЦ, Архикатедральний собор св. Юра, Фундація "Андрей"  за сприяння громадської організації «Держава гідності». Зазначимо,  з нагоди 200-ліття від дня народження о. Михайла Вербицького у Львові відкрили дві виставки та запланували низку заходів.

ІА "Вголос": НОВИНИ