Про це в коментарі «Вголосу» розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Тімко.

Водночас спеціаліст зазначила, що є інформація про те, що дитячий фонд ООН UNISEF уже закупив необхідну кількість цієї вакцини, і вона вже перебуває на складі в Києві.

«Відомо, що у столиці на складі є вакцина проти кору, краснухи і паротиту, але наказу про її розподіл у регіони немає. Тому я не можу чітко сказати, коли її привезуть на Львівщину: завтра, наступного тижня або через два тижні. Але в Україні ця вакцина вже є», – запевнила Тімко.

Водночас головний позаштатний спеціаліст з епідеміології повідомила, що в окремих медичних закладах області і Львова з минулого року залишилася незначна кількість вакцини проти вірусного гепатиту В, кору, краснухи і паротиту. Звісно, за її словами, можна придбати вакцину і на комерційному ринку, але вона дорого коштує.

«На комерційному ринку можна знайти вакцину проти гепатиту В, пневмококу, кашлюку, дифтерії, правця, однак її вартість становить понад 500 грн», – пояснила Наталія Тімко.

Щодо вакцини проти туберкульозу (БЦЖ), то, як запевнила спеціаліст, наразі в Україні триває процедура реєстрації болгарської вакцини БЦЖ, яка має закупити фонд UNISEF.

«Частина наших поліклінік ще має залишки БЦЖ, яку раніше закупили за кошти місцевих бюджетів, але здебільшого з пологових будинків немовлят виписують без цього щеплення. Тому ми всі чекаємо, коли завершиться реєстрація болгарської вакцини, і сподіваємося, що у травні її буде розподілено по областях, відповідно до потреб», – підкреслила Наталія Тімко.

Як писав «Вголос», сьогодні львівські депутати звернулися до уряду з вимогою ухвалити нову Програму імунопрофілактики населення, відповідно до якої в державному бюджеті буде передбачено кошти й забезпечено мешканців Львова вакцинами від небезпечних інфекційних захворювань.

Раніше заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павловська пообіцяла, що поставки вакцин від дифтерії, кору, правця та паротиту надійдуть в область у першій частині цього року.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ