Вже минув місяць, як у Львові та області запрацювали так звані «зелені кімнати» - приміщення де психолог розмовляє з дитиною, яка стала жертвою або свідком кримінального правопорушення. Як повідомила «Вголосу» начальник відділу ювенальної превенції головного управління поліції у Львівській області Ольга Ковальчук, протягом цього місяця кімнати застосувалися двічі.

«Зелені кімнати, або кімнати, дружні до дитини, або – кризові кімнати – це спеціально об лаштовані приміщення, де  інтерв’юють дитину, яка стала свідком чи жертвою кримінальних правопорушень. Дитина перебуває там з психологом, який у формі бесіди або гри з’ясовує певні обставини злочину, свідком або жертвою якого могла стати ця дитина,» - пояснює вона.

Однак, за словами працівниці поліції, за розмовою дитини з психологом стежать слідчий, прокурор та батьки або опікуни дитини. Щоправда, вони перебувають за склом, яке може бути прихованим за дзеркалом, або ж стежити за онлайн-трансляцією. Якщо слідчому треба дізнатися щось детальніше, то він пояснює це психологу. А психолог, своєю чергою, скеровує розмову чи гру так, аби отримати необхідну інформацію.

Поки що у Львівській області є дві такі кімнати – в Охматдиті у Львові та у Стрийському районному управлінні поліції.

«На жаль, кожного дня трапляються правопорушення, де діти є жертвами. Тому потреба у цих кімнатах є досить суттєвою. Не завжди батьки хочуть приводити дитину на опитування чи допитування у поліцію», - говорить Ольга Ковальчук.

В основному в цих кімнатах розмовляють з дітьми, які стали жертвами сексуальних злочинів. На жаль, цього року на Львівщині ми вже маємо десять дітей, які зазнали сексуальних посягань. За словами працівниці поліції, це – дуже багато. І, на жаль, кількість жертв зростає. Дорослі, які невдоволені життям, втратили роботу та доходи через ковід та через інші негативні чинники використовують насилля над дітьми, аби довести собі, що вони чогось варті.

«Домашнє насильство відбувається кожного дня. Кожного дня працівники поліції отримують повідомлення про домашнє насильство. Якщо дитина, яка була присутньою під час сварки батьків, чула крики та сварку,  то вона вважається постраждалою від насильства», - зауважила працівниця поліції.

Що стосується вищезгаданих двох випадків опитування дітей у «зелених кімнатах», то в одному випадку до служби у справах дітей звернулася мама, яку збентежила поведінка дитини – вона стала замкнутою та почала себе інакше поводити. В іншому випадку дитина постраждала від сексуального насильства.

Наразі у Львівській області є тільки дві «зелених кімнати». А варто мати хоча б у кожному новоствореному районі області, аби не возити дітей в інші райони. Щоби не допитувати дітей у звичайних кабінетах поліції, як це роблять зараз.

ІА "Вголос": НОВИНИ