У Львові слідчі Бюро економічної безпеки проводять обшуки в «Холдингу емоцій !FESTrepublic». Про причини слідчих дій наразі не повідомляють.

Таку інформацію підтвердив PR-директор «Холдингу емоцій !FESTrepublic» Тарас Маселко.

«Робота офісу заблокована. Чекаємо, причин не називають, не озвучують, посилаючись на якісь рішення суду та інші документи. Зі слів персоналу БЕБ, це пов'язано з якимось судовим розслідуванням, але офіційної причини я не маю. Сидимо, не працюємо, чекаємо якусь інформацію», — каже Тарас Маселко.

Співзасновник холдингу Юрій Назарук оприлюднив на Facebook-сторінці відео з камер спостереження та прокоментував ситуацію.

«На зараз (16:26, — ред.) всі працівники перебувають фактично в заручниках, вся діяльність паралізована», — каже Юрій Назарук.

Більше інформації у Теруправлінні БЕБ у Львівській області пообіцяли повідомити згодом.

Власниками компанії «!FEST» є Андрій Худо, Юрко Назарук та Дмитро Герасімов. Холдинг займається ресторанною діяльністю, організацією концертів, фестивалів та інших подій.

Садовий і «!FEST»

За президентства Віктора Януковича «інститут смотрящих» для українців став явищем звичним.

Так звані «наглядачі» були скрізь: на кожному держпідприємстві, у кожному органі державної влади та в кожній області. Єдиним їхнім завданням було збагачення боса і його «сім’ї». При чому не важливо, якими методами.

Дев'ять років тому Януковича в Україні не стало. Втім, справа його не померла, а живе досі. У його компаньйона - у Львові.

У 2007 році у Львові на площі Ринок з’явився невеличкий ресторанчик «Біля Діани».  А за 13 років із нього виріс величезний «Холдинг емоцій !ФЕСТ».

Тепер це вже 20 ресторанів: «Театр пива «Правда», «Реберня «Під Арсеналом», «П’яна вишня», «Ресторація «Гасова лямпа», «Арт-центр «Дзиґа», «Криївка», «Львівська копальня кави», «Львівська майстерня шоколаду», «Перша міська пекарня сирників та штруделів «Львівські пляцки», Мазох-Cafe, «Найдорожча ресторація Галичини», «Перша львівська грильова ресторація м’яса та справедливости, «Галицька жидівська кнайпа «Під Золотою розою», «Пошта на Друкарській», «Пструг, хліб та вино», «Відкрита кав’ярня «Біля Діани на Ринку», «Grand cafe Leopolis», «Opera underground», «Дуже висока кухня», «Дім легенд».

А ще - мережа магазинів їжі по всьому Львову, декілька магазинів одягу, готелі, туристична та навіть будівельна компанії: так званий кавовий хаб «!FEST COFFEE MISSION», «!ФЕСТ-готель», місто в місті - величезний клуб на місці заводу «!FEST Republic», «Гончарня на Знесінні Паттерчуків», «Видавництво Старого Лева», «Школа вільних та небайдужих», «Школа мистецтв вільних та небайдужих», туристична компанія Just Lviv It!, апартаменти Just Lviv It!, так званий інформцентр - трамвай із сувенірами Just Lviv Tram, будівельна компанія «Квітка», мережа крамниць «Два кроки від хати», Магазин правдивої їжі «Дідо», мережа магазинів одягу «Авіація Галичини», трапезна в УКУ, Кондитерська на Лемківській, Кооператива молока, Міні-кафе «Сито» та пекарня «Братванка».

Дивним чином зростання цієї бізнес-імперії співпало зі зростанням політичної кар’єри Андрія Садового.

Заступивши на посаду мера у 2006-му, він набрав собі радників (багатьох людей із «цікавими» зв’язками). А зокрема - прессекретаря Громадської платформи «Пора!» Юрія Назарука.

За рік він і заснував холдинг «!ФЕСТ». Разом з двома компаньйонами – Дмитром Герасімовим та Андрієм Худо.

Останній, до речі, персона також непроста і не чужа міському голові - член наглядової ради «Галнафтогазу», який належить давньому соратнику і фінансисту Садового, «бензиновому королю» Віталію Антонову.

Збігся розвиток «!ФЕСТу» і з тим, як Садовий перетворював Львів із міста для львів’ян у місто для туристів. Як з вулиць Львова почали зникати культурні пам’ятки, а з власності міста - коштовні приміщення в його історичній частині.

Скандали мережі «!FEST»

Упродовж своєї діяльності компанія «!Фест» відзначилась низкою скандалів. Зокрема – незаконним захопленням земельних ділянок. Так сталося і в приміщенні на площі Ринок, 10 (заклад «Львівська копальня кави»).

Ця будівля - приміщення палацу Любомирських, колишня книгарня і Музей меблів. Там «!ФЕСТ» попри усі заборони та без дозвільних документів побудував величезний павільйон у внутрішньому дворі будівлі.

«Навіть після цього скандального будівництва там не все так просто. Закладу «Львівська копальня кави» міська рада навмисно зменшила орендну ставку, котра становить лише 5%. До прикладу, поруч є магазини, котрі заробляють значно менше, а платять значно більше. Що це як не кругова порука?», – казав у коментарі «Вголосу» колишній чиновник Львівської міської ради Анатолій Семенюк.

Ще один скандал – величезні ванни та умивальники, які «!ФЕСТ» прикріпив просто на фасад будинку на вулиці Сербській, 3 у серпні 2013 року. Такі декорації зумовили обурення серед мешканців Львова. А згодом ще й з’ясувалось, що управління історичного середовища не надавало «!Фесту» погоджень на встановлення цих конструкцій.

Незаконні декорації з будинку мали демонтувати до жовтня 2013 року. Проте демонтували їх аж у 2014 році після рішення суду. Після цього фасад будівлі оформили іншими декораціями.

Тим часом дійсний член Українського комітету Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних міст ІКОМОС, доктор архітектури Микола Бевз ще у 2012 році повідомляв, що під час облаштування закладів відпочинку у будівлях, які є пам’ятками архітектури, компанія «!Фест» зруйнувала унікальні будинки на вул. Вірменській, 20, площі Ринок,14 та вул. Сербській, 3.

«Ця фірма є бульдозером, який іде по культурній спадщині Львова. Я це наводжу у приклад своїм студентам, як не потрібно працювати із пам’ятками», – сказав доктор архітектури.

Інше скандальне самовільне будівництво – це захоплення Бернардинського дворика, що на вул. Валовій, 20. Там «!Фест» самовільно звів ресторанчик «М’яса та справедливости».

15 липня 2010 року – «!Фест» отримав дозвіл на розміщення відкритого літнього майданчика площею 196,1 кв. м на вул. Валовій, 20. Термін дії дозволу був до 1 листопада 2012 року. Коли термін скінчився, «!Фест» пішов у суд. Після судової тяганини, суд дозволив самобуду там розташовуватись.

А щоб вберегти заклад від знесення, менеджери компанії вигадали фантастичну річ – облаштували приймальню нардепа від владної фракції БПП Володимира Ар’єва просто у ресторані…біля туалету.

Чи не найбільш скандальним у Львові був продаж приміщень колишнього універмагу, що на площі Ринок, 32. Зараз там розташовано «Театр пива «Правда». Це приміщення порівну належало Львівській міській раді та Львівській обласній раді. Свою половину ЛМР продала у 2013 році ПрАТ «Львівський універмаг «На ринку».

Універмаг тоді зголосився купити Олексій Курилишин – чоловік куми Садового, його радниці з 2006 року та одної з перших керівників його медіабізнесу. Оцінку майна проводив ще один родич мера, чоловік його рідної сестри – Андрій Сарахманевич.

Зрештою, квадратний метр міська рада продала за смішною ціною – 439 доларів за квадрат.

Відтак за приміщення площею 1850 кв.м. місто отримало всього 812 150 доларів. А ринкова ціна універмагу – щонайменше 5 мільйонів доларів! Як то кажуть, відчуйте різницю.

Цікаво, що ця ж компанія у 2017 році викупила і решту універмагу у Львівської обласної ради теж за невисокою ціною – 1500 дол. за метр квадратний.

Цьому «сімейному підряду» Курилишиних Садовий, до слова, довірявся не вперше. Контроль бюджету під час організації дороговартісного святкування 750-річчя Львова у 2006 році був покладений також на них.

Такий от бізнес. Тут і радники, і чиновники, і куми, і бізнес-партнери, і путінські олігархи. Крутіше, ніж в Януковича! Не сім’я, а ціла, як кажуть у Галичині, дорога родина...

ІА "Вголос": НОВИНИ