[media=142269,142270,142271,142272,142273,142274] 

Про це повідомляє власкор «Вголосу».

«Коли я перебував в слідчому ізоляторі, то не отримав жодного листа. Мені бракувало підтримки і простого усвідомлення, що про мене не забули. Тоді агенти ФСБ вивели мене з номеру готелю в Росії тільки через те, що я зареєструвався там на свій львівський паспорт. Опісля вони взнали, що я був активістом Євромайдану і почали «добивати» фізично та психологічно. Я мав дати публічне свідчення про те, що, начебто, мене прислала Україна в Росію, аби вести шпигунську діяльність. За період свого перебування в тюрмі я не відчував себе політв’язнем жодного разу, а був просто людиною, що  опинилася не в тому місці, не в той час. Напевно, якби тоді мене хтось підтримав листом з України, це додало б мотивації боротися за своє визволення», - розповів радник Міністра закордонних справ України, політв’язень РФ Юрій Яценко.  

Підтримати українських героїв прийшли школярі, яких надихнула історія львівського хлопця, що восени 2016 року надіслав свого листа політв’язневі Ахтемові Чийгозу. Чоловік зміг вийти із полону та вирішив розшукати школяра, лист якого став для нього найбільшою підтримкою у важкий період в слідчому ізоляторі. Відомо, що лист варто писати російською мовою, адже він обов’язково піддаватиметься цензурі спеціальних служб. Текст повинен бути політично-нейтральним, аби жодна провокативна фраза не викликала агресії з боку агентів РФ, бо лише в цьому разі лист таки дійде до адресата.

«Що більше листів ми будемо писати, то менше тих чоловіків катуватимуть, адже боятимуться, що вони мають за спиною велику підтримку. Я вперше надсилаю такого листа, тому переживаю, чи вдасться мені передати все те, що відчуваю на папір. Писати російською важко, але я стараюся, бо хочу підтримати політв’язнів і донести до них слова вдячності та оптимізму», - зазначила Марія Швець, учениця 9 класу.

Усі охочі підтримати політв’язнів можуть долучитися до Марафону за посиланням #letmypeoplego.

Як писав раніше «Вголос», Ахтем Чийгоз розшукав школяра зі Львова, який підтримав його листом під час ув'язнення.  

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ