Для викладання предмету «Захист України» у львівських школах міська рада закупить електронний тир.

Для цього депутати виділили 200 тисяч гривень з міського бюджету.

Тир облаштують у приміщенні Лінгвістичної гімназії. І сюди будуть приходити займатися учні зі всіх шкіл Львова.

Як пояснив «Вголосу» викладач предмету «Захист України»  Сергій Хараху, електронний тир – це великий екран у звичайному класі, до якого приєднується лазерний пристрій для стрільби.

«На екрані є різні види мішеній. Можуть бути навіть мішені, що рухаються. Людина стріляє з електронної копії пістолета або автомата Калашнікова», - каже він.

На схожому електронному тирі навчаються курсанти у Академії Сухопутних військ. Але вони, окрім цього, відпрацьовують також свої навички на полігоні зі справжньою зброєю.

Натомість на думку викладача, ті тренування зі стрільби, які практикуються у школах, не дають школярам нічого, окрім розваги.

«Бойова стрільба виглядає зовсім інакше. Вона не є розважальною», - впевнений Сергій Хараху.

За його словами, у деяких школах є спеціальні обладнані приміщення для тирів. Але там нема чим стріляти: пневматичні гвинтівки, які колись закупило управління освіти міста, вже давно поламалися. Окрім того, вчитель вважає, що навчання стрільби у школі абсолютно не потрібне.

«Цим зловживають ті вчителі, які окрім цього нічого навчити не можуть. У них урок відбувається так: двоє дітей стріляють, інші – стоять. І так минає час. Урок проходить неефективно», - говорить викладач.

Сергій Хараху вважає, що для справжнього навчання треба стріляти в умовах військово-польових навчань, коли треба стріляти зі справжньої зброї.

Також він зауважив, що у навчальній програмі немає вимог щодо стрільби в електронному тирі. Натомість є вимоги щодо стрільби у тирі та на полігоні. Але ці вимоги у більшості шкіл не виконуються.   

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», «ковідне» покоління не пристосоване до життя.

ІА "Вголос": НОВИНИ