У львівському палаці ім. Гната Хоткевича відбулася презентація виставки покійного художника- Леоніда Романюка.

У своєму житті він практикував йогу, а у своїх картинах відтворював особисті пошуки відповідей на різні екзистенційні питання.

На відкритті виставки її глядачі разом з гуртом «РазОМ» мали можливість спробувати медитацію на практиці, співаючи разом.

Згодом вже всі разом співали коляду.

Виконавці використовують індійську фісгармонь, перкусію та гітару. Слова мантри написані на санскриті, а мелодія змушує зануритись у глибини свого «я».

Організаторка заходу, донька Леоніда - Івонна Романюк згадує про батька, як про майстра на всі руки.

«Він творив, де би не був, наш дім- це витвір його рук. Він навчив мене фотографувати, бачити композицію. Це наче людина розвиває певне бачення і транслює його на будь-який аспект свого життя», - поділилась Івонна.

Леонід дуже багато подорожував заради нових осяянь, з метою пошуку відповідей. Тому виставку назвали «Пілігрим».

Художник вніс великий вклад у світогляд Івонни, навчив її Хатха-йоги.

На переконання організаторки, нічого не трапляється випадково.

До неї на медитацію прийшла працівниця палацу ім. Гната Хоткевича, і після розмови, виникла ідея створення виставки. На картинах зображенні карпатські пейзажі, східні мотиви. Серед них є два автопортрети Леоніда. Один із них змальовує автора в пустелі, одягненого в шати.

До речі, Івонна- ініціатор проєкту «Трансцендентний простір р:ОМ:анюк» та гурту «РазОМ». Склад «ом» стиволізує трансцендентний звук.

«Мені запропонували провести мантра вечір, і я почала гуртувати музикантів, і вони могли змінюватися. Я не хотіла прописувати імена, тому обрала таку назву. Хто би не брав участь, ми раді вітати охочих, бо кожен вносить свою унікальну ноту. Чим більше талановитих людей, які практикують цей процес, тим краще інші розуміють - істина прихована. Коли ти це усвідомлюєш, то хочеш поділитися ще з кимось. Якщо не матимеш стержня всередині - то навіть мала провокація може тебе похитнути, не кажучи про ті події, які ми переживаємо зараз.

Я хотіла створити простір, де люди зможуть поділитися інформацією і видихнути»,- розповіла організаторка заходу.

Виставка триватиме до 01.02.24

Божена Бортновська, 

фото авторки.

ІА "Вголос": НОВИНИ