19 червня у Львові планує виступити київський триб'ют-гурт «AS/DS». Своє обурення вже висловили ветерани російсько-української війни на сході, адже виконавців підозрюють у дружніх стосунках з байкерським пропутінським клубом «Нічні вовки» та концертах країною-агресором.

«Вголос» зібрав інформацію, про те, хто такі «AS/DS» і як Львів має відреагувати на таких гастролерів.

«Начьниє волкі» у Львові! Можливо? ЦІЛКОМ!»

«AS/DS» – єдиний офіційний триб’ют знаменитого рок-гурту «AC/DC» в Україні, створений киянами Олександром Тетеріним та Романом Хмеленком. За 10 років існування провели  понад 500 концертів на теренах України, Білорусі, Казахстану та Росії. Тепер вирішили заспівати у Львові.

Першим на анонсування такого концерту відреагував ветеран російсько-української війни Ігор Шолтис. На своїй сторінці у фейсбуці він опублікував звернення із закликом не допустити виступу «AS/DS».

«Цей колектив позиціонує себе першим триб’ют-гуртом легендарних «AC/DC», та намагається переспівувати композиції легендарних рокерів. Та не це важливо. Важливо те, що оці «AS/DS» на постійній основі гастролюють на території Російської Федерації», - йдеться у дописі.

До слова, з англійської мови «tribute» перекладається як «дія для вияву вдячності, поваги чи захоплення чимось/кимось». Але кому ж виявляють повагу учасники гурту насправді?

Ким захоплюються «AS/DS» і де гастролювали

За повідомленнями різних медіа, на афішах, можна побачити, що в Росії виконавці продовжили гастролювати уже навіть пісня анексії Криму. Під час російсько-української війни гурт неодноразово їздив з концертами до окупанта та двічі виступав на байкерському зльоті «Нічних вовків», які відомі своєю прихильністю до політики Володимира Путіна.

Зокрема, у період з лютого по травень 2014 року, у рамках 35-річчя пісні Highway to Hell, артисти виступали у 24-ох російських містах.

Того ж року «AS/DS» були хедлайнерами на Міжнародному мотофестивалі «Бобруйський котел. Схватка 2014» у Білорусі. Він був приурочений річниці «звільнення міста Бобруйськ від німецько-фашистських загарбників».

Фото: Вечерний Бобруйск

Фото: Вечерний Бобруйск

За інформацією білоруських ЗМІ, організатором фестивалю був екскерівник мотоклубу «Нічні вовки» у Бобруйську Арман Жанайдаров. Чоловік зараз проживає в окупованому Росією Криму.

Підпис: Фестиваль «Бобруйський котел. Схватка 2014». Організатор фестивалю Арман Жанайдаров з донькою Каріною.

Вдруге «AS/DS» засвітився на зльоті «Нічних вовків» вже у 2018 році. Зокрема, російські ЗМІ анонсували їхній виступ на мотошоу у Бєлгороді.

Як відреагує на «AS/DS» Львів

У коментарі «Вголосу» ветеран Ігор Шолтис зазначив, що виконавці з українським громадянством не повинні виступати на сцені країни-агресора.

«Це неприпустимо, коли під час російсько-української війни є виконавці з українським громадянством, які виступають у Російській Федерації... Тим паче, разом з такими недобросовісними хлопцями як «Ночние волкі» Путіна», – наголосив він.

На його думку, це те саме, якби під час Другої світової війни французькі, британські чи радянські виконавці їздили з концертами до Третього рейху.

«Позиція Львова, всіх українців має бути чіткою та одностайною. Маємо зробити все, щоби концерт цих виконавців не відбувся. Інакше, це створить прецедент для інших «гастролерів», які відчують свободу дій і нівелюватимуть всі здобутки наших Захисників на сході України», - переконаний Ігор Шолтис.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ