Завтра, 28 травня, майбутні абітурієнти складатимуть незалежне тестування з математики. На сьогодні уже відбулося тестування з хімії, англійської, німецької, французької та іспанської мов. Про це сьогодні, 27 травня, «Вголосу» повідомила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

За її словами, тестування з іноземних мов пройшло добре. «Не вимикали електрику. У одному випадку стався збій апаратури, то довелося вставити додатковий диск. У іншому випадку поки вирішували проблему з аудіюванням, то діти працювали з зошитом», – каже вона.

Наразі не допустили до тестування п’ятьох осіб, які не мали з собою необхідних документів. А у шістьох вилучили смартфони та смарт-годинники та попросили на вихід. Ці особи вже не зможуть цього року взяти участь у додатковій сесії, адже вони порушили умови.

Також, за словами Лариси Середяк, у туалеті однієї зі шкіл знайшли дорогий телефон.

«Пізніше за ним прийшов учасник тестування і дуже просив аби повернули, бо то телефон батька. Ми повернули і не карали його, адже тест він писав без телефона. А, мабуть, ще й пережив стрес, коли зрозумів, що телефон втрачено», – розповідає директорка Львівського регіонального оцінювання якості освіти.

Всього участь у тестуванні з іноземних мов взяло 91 відсоток з тих, хто зареєструвався.

«Це один з найвищих показників по Україні. І це свідчить, що наші випускники володіють іноземними мовами», – зауважила вона.

Також Лариса Середяк нагадала, що іспит з математики вперше цього року розділений на дві частини: математика та математика-стандарт.

«У Львівській області для тестування з предмету «математика» підготовлено 84 пункти тестування, а для «математики-стандарт» – 19. Математику обирали ті, кому потрібно для вступу у ВУЗ. А ось результати з математики-стандарт мали б вносити у свідоцтво про середню освіту. Але через скасування державної підсумкової атестації ми очікуємо, що на тестування з математики-стандарт випускники не прийдуть. Їм це зараз вже не потрібно. На тестування вони реєструвалися у лютому, а ДПА скасували у травні. Ми витратили величезні кошти на друк зошитів, на підготовку пунктів тестування, на залучення спостерігачів та інше. Якби ДПА скасували раніше, а не у травні, ми б провели певне коригування і витратили б ці кошти, яких і так бракує, на інші речі», – пояснила директорка.

Отож, на тестування з математику у Львівській області зареєструвалося 20 600 осіб, а з математики-стандарт – 6 247 осіб.

І завтра всі пункти тестування з математики будуть відчинені та очікуватимуть випускників шкіл та коледжів. Якщо, раптом, ніхто не прийде, то такий пункт зачинять об 11 годині. А до того часу всі працівники будуть на місці.

«Але я прогнозую, що буде одна особа у одній аудиторії», – каже вона.

Довідково. Цьогоріч до участі у зовнішньому незалежному оцінювані у Львівській області зареєструвалося 28 249 осіб.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ