Про це сьогодні у Львові під час прес-конференції дипломатів «Вишеградської четвірки» та України повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає кореспондент «Вголосу».

Вона зазначила, що зустріч є важливим продовженням розпочатого у 2014 році діалогу з представниками країн-учасниць «четвірки» і нині набула нового сенсу – підтримки в енергетичній безпеці.

«Ми бачимо наскільки для нас є важливим вивчати і переймати досвід «Вишеградської четвірки» з енергетичної безпеки та енергоефективності. Однак в рамках політичного діалогу ми торкнулися і таких чутливих питань як санкції по відношенню до Російської Федерації, безвізового режиму для України, мінських угод і загалом політичної ситуації. Отже в рамках цього діалогу ми маємо забезпечити як просування реформ з енергоефективності, так і безпеку наших громадян», – підкреслила Олена Зеркаль.

Своєю чергою молодший заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Лудва наголосив на тому, що до України дипломати привезли експертів з енергобезпеки, які допоможуть у просуванні необхідних для енергетичної незалежності країни реформ.

Державний секретар Міністерства закордонних справ та європейських справ Словацької Республіки Ігор Слободнік додав, що співпраця відбувається на двох рівнях: перший – заклик до реформ, допомога у передачі досвіду та новацій, зведення до купи цікавих людей і спеціалістів. Другий – енергозбереження.

«На перший погляд питання енергозбереження  виглядає технічно складним, але насправді воно є політичним. Адже енергозбереження допоможе Україні отримати і зберегти незалежність від постачальників. Всі знаєте, про кого я говорю. Окрім того, якщо ви добре облаштуєте кожне домогосподарство, це допоможе зменшити корупцію», – підкреслив Ігор Слободнік.

Наступна зустріч «Вишеградської четвірки» відбудеться 12 квітня у Вінниці. Тема зустрічі буде присвячена розвитку співробітництва і допомозі малому та середньому бізнесу.

ІА "Вголос": НОВИНИ